E nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil. Community Immersion – Academia de Leadership și Pedagogie 2020

August 4, 2020
SuperTeach
Comments Off on E nevoie de un sat întreg pentru a crește un copil. Community Immersion – Academia de Leadership și Pedagogie 2020

Suntem în a 4-a săptămână a Academiei de Pedagogie şi Leadership. Am urcat până aici treaptă cu treaptă, am escaladat, am coborât şi apoi iar am urcat. Vrem să ajungem în vârf, unde formăm noi generaţii de profesori, dezvoltând un sistem educațional care să sprijine învăţarea atât în mediul online, cât şi în offline.

Gândite cu răbdare, cu asumare, cu mult curaj și cu pasiune pentru educație, soluţiile pe care se bazează sistemul pilotat de Teach for Romania aduc împreună trei ingrediente cheie ale unui proces transformațional complet: ştiinţă solidă (universal design for learning, brain based learning, visible learning şi ciclul Gear adecvat învăţării hibrid), inovaţie (profesorii învață şi predau aşa cum lucrează cele mai performante echipe dintr-un start-up tehnologic) şi leadership colectiv. Ne dorim ca, după revizuire, modelul Teach for Romania să poată fi multiplicat, scalat şi preluat de sistemul de învăţământ.

Însă profesorii mai învaţă un lucru: ca să ajungi la elev, pentru a putea transforma şi creşte abilităţile lui, trebuie să ajungi în lumea lui. E o lume diferită, de multe ori necolorată. Profesorul trebuie să caute drumul spre un echilibru, să aducă o schimbare relevantă în viaţa copiilor, să înţeleagă provocările şi oportunităţile din comunitate. Pentru aceasta şi pentru a putea face intervenţii sustenabile pe termen lung, în Pre-Academie am creat experienţa Community Immersion.

Pentru crearea aceastei experienţe am avut în minte 5 mari obiective:

 • Conectarea cu realităţile comunităţilor vulnerabile;
 • Identificarea nevoilor şi resurselor dintr-o comunitate;
 • Conectarea cu stakeholderii şi înţelegerea modului prin care pot construi relaţii care să le susţină iniţiativele;
 • Înţelegerea diversităţii din comunitate şi, implicit, din clasă;
 • Activarea empatiei şi exersarea curiozităţii.

Community Immersion stă sub umbrela de leadership colectiv unde mai mulţi actori-şcoală, autorităţi locale, familii, organizaţii- colaborează pentru a împuternici comunităţi şi a aduce o schimbare sustenabilă în viaţa copiilor.

Experienţa Community Immersion a cuprins 3 părți:

 1. Vizionarea filmului Acasă:Acasă” spune povestea unei familii care a trăit timp de 20 de ani în sălbăticia din Delta Văcărești, până când locul a căpătat statutul de zonă protejată – Parcul Natural Văcărești – primul parc natural urban din România. Timp de patru ani, regizorul Radu Ciorniciuc a urmărit marea aventură prin care a trecut familia Enache: de la o viață în completă armonie cu natura, la traiul plin de provocări din marea junglă urbană a capitalei. Pe măsură ce membrii familiei fac eforturi să se conformeze regulilor civilizației moderne, încercând să păstreze în același timp legătura cu natura și armonia dintre ei, apar întrebări legate de locul lor în lume și felul în care poate arăta viitorul pentru fiecare. Radu Ciorniciuc urmărește cu empatie povestea unei familii care luptă pentru acceptare și propria definiție a libertății.
 2. Community Mapping: Puterea stă nu numai în ce ne aduce împreună, ci și în ce ne diferențiază.
 3. Întâlnire cu actori din trei comunităţi în care suntem prezenți – Nuci, Chitila & Sohatu – unde ne-am conectat cu directori de școli, viceprimari, preoți, polițiști, dar și cu alți parteneri care ne sunt alături, având la bază ideea că e nevoie de un sat întreg pentru a creşte un copil.

Conceptele cu care au operat profesorii şi cu care au rămas după această experienţă sunt: Open Mind, Open Heart şi Open Will.

 • Open Mind este abilitatea de a te uita la ceva cu o perspectivă diferită, fără judecată şi cu multă curiozitate.
 • Open Will este lăsarea prejudecăţilor, a convingerilor vechi şi dorinţa de a îmbrăţişa noul.
 • Open Heart este abilitatea de a vedea cu inima.

Profesorii noştri vor avea nevoie din plin de aceste abilităţi. Le vor şlefui şi folosi la fiecare pas. Noi le urăm succes şi vom fi alături de ei, susţinându-i.

Photo credits: Luiza Bălăceanu