Despre educație incluzivă, colaborare și leadership Proiectul FIERST – întâlnirile de comunitate din luna decembrie

January 23, 2020
SuperTeach
Comments Off on Despre educație incluzivă, colaborare și leadership Proiectul FIERST – întâlnirile de comunitate din luna decembrie

Autor: Ionela Munteanu, alumnă Teach for Romania

Întâlnirile de comunitate în școlile implicate în proiectul FIERST continuă. În luna decembrie am lucrat în cele zece școli, unde ne-am întâlnit cu profesorii și cu unii colegi de cancelarie care au fost invitați la întâlnire, pentru că au vrut să afle mai bine ce se întâmplă în proiect și ce înseamnă o comunitate de practică. Comunitățile unde mergem sunt susținute de directori, aceștia participând de cele mai multe ori la întâlnirile de comunitate și lucrând împreună cu profesorii la dezvoltarea competențelor din proiect. La întâlniri au participat și profesori din programul Teach for Romania, aceștia fiind bucuroși să lucreze împreună cu ceilalți colegi de cancelarie la dezvoltarea competențelor educației incluzive în școala lor. Prin participarea la întâlnirile de comunitate a celorlalți profesori de cancelarie care nu sunt parteneri în proiectul FIERST, dar sunt parte din organizația Teach for Romania și profesori la școlile din proiect, cadrele didactice își doresc să aibă o comunicare mai bună între ei, să se susțină reciproc și să lucreze împreună la obiectivele propuse. În timpul întâlnirii, aceștia au făcut schimb de idei de dus la clasă și s-au arătat încrezători să împărtășească ce a mers și ce nu la clasele lor în ultima lună.

Intalnire comunitate_dec. 2019 (1)

La întâlnirile din decembrie s-a discutat despre nevoile clasei, despre relația cu elevii, cum dezvolt un atașament sănătos, cum îi fac pe elevi să devină autonomi și să aibă mai multă încredere în ei, să devină lideri. Profesorii discută la aceste întâlniri și despre elevi, dar și despre ei (cum se pot sprijini unii pe alții, cum fac față provocărilor care apar la școală, ce contribuție poate avea fiecare membru din echipă).

În luna decembrie au avut loc și primele vizite la clasele profesorilor implicați în proiect. În acest an au loc două vizite la clasă: o vizită  la început de proiect și o a doua vizită la final de proiect pentru fiecare profesor implicat în proiect. Scopul acestor întâlniri a fost de a cunoaște mai bine contextul claselor lor pentru a observa care dintre cele patru competențe din proiect (leadership personal, eficacitate socială, reziliență și gândire strategică) sunt mai mult dezvoltate și care dintre acestea au nevoie de o mai mare atenție.

Detaliile de la clasă sunt discutate cu fiecare profesor în parte și împreună ne îndreptăm atenția acolo unde este cea mai mare nevoie de soluționare. Profesorii vizitați au manifestat deschidere în a lucra la obiectivele propuse. De asemenea, în grupurile de lucru sunt profesori care îi inspiră pe colegii lor, ba mai mult, fiecare dintre ei începe să fie conștient la ce este foarte bun pentru a puteaa contribui la dezvoltarea grupului de lucru.

Activitatea este parte a proiectului FIERST (From Inclusive Education to Real Scale Transfer), un proiect co-finanțat prin programul Erasmus+ (KA3, Social Inclusion through Education, Training and Youth) al Uniunii Europene.

Intalnire comunitate_dec. 2019