De la sine către comunitate de profesori – Săptămâna I a Leadership Summer Academy

July 7, 2018
Magda Matetovici
Comments Off on De la sine către comunitate de profesori – Săptămâna I a Leadership Summer Academy

Forțe noi. A început Academia

Săptămana aceasta cei 46 de dascăli înscriși în programul Teach for Romania au luat parte, în postură de „elevi”, la primele training-uri din cadrul Academiei de Leadership și Pedagogie. Perseverență, răbdare și echipă sunt valorile cu care a cincea generație Teach acceptă provocarea de a aduce schimbare în educație.

În prima zi de cursuri, o clasă de oameni cu suflet mare aștepta curioasă să învețe lucruri noi – la finalul săptămânii, deja o echipă unită vorbea neîncetat despre școală, elevi, părinți, comunitate și cum pot toate să meargă mai bine dacă există împreună.

Participanții ne-au împărtășit gândurile cu care pornesc pe drumul spre a se desăvârși ca profesori, care e motivația lor și unde își găsesc energia de a-și depăsi limitele.  Cu toții cred în puterea educației de calitate și în faptul că profesorul este în aceeași masură un învățăcel, dar și un model, un ghid pentru elevii săi.

Rolul primei săptămâni a fost acela de a proiecta valorile Teach for Romania în acțiuni cu impact sistemic, care încep de la aspecte fundamentale despre cum învață elevii, cum se construiește un cadru de învățare ce răspunde nevoilor lor, cum se stabilesc relații bazate pe siguranță și încredere, care este rolul asumat de profesor și cum poate el însuși să rămână conștient de propriul parcurs de învățare și transformare. Rândurile ce urmează surprind doar câteva momente din experiența bogată a primei săptămâni.

Lideri în educație

Academia de Leadership si Pedagogie 2018 a fost deschisă de Gabriela Dima, învățător Teach în generația a patra și mentor pentru viitorii dascăli. Gabriela i-a încurajat pe aceștia, prin povestea sa impresionantă, să ducă darurile și slăbiciunile lor în sala de clasă, să îi învețe pe alții și la rândul lor să se lase învățați, să facă un aliat din faptul că, înainte de profesori, sunt oameni și că iubirea pe care le-o poartă copiilor este ingredientul esențial și deja un pas imens în a deveni profesori excepționali.

36498695_10215889963138274_4081678090504241152_n

În cadrul trainingurilor, un accent deosebit s-a pus pe puterea exempului, pe misiunea participanților care se extinde dincolo de clasă și de predare. Ei vor deveni adevărați lideri în educație, vor da glas luptei împotriva înechității educaționale, demonstrând că schimbarea este în fiecare dintre noi, atât în școli, cât și în întreaga societate și demontând prejudecăți despre „nu se poate”. O mare parte din activitățile academiei se vor axa pe dezvoltarea abilităților de reflecție a profesorilor, pe puterea lor de a rămâne prezenți și de a-și observa propriile reacții, precum și pe cele ale elevilor lor. Un lider autentic se cunoaște în primul rând pe el însuși și este gata să muncească cot la cot cu cei pe care îi crește.

Săptămâna acesta participanții au înțeles cât de necesar este timpul de reflecție și de conștientizare a propriei persoane pentru a crea o relație sănătoasă cu elevii, cu părinții lor și cu comunitatea din care fac parte. Ei au descoperit ce instrumente le stau la dispoziție pentru a deveni ambasadori ai educației de calitate, pentru a genera un impact de durată în societate.  

Predarea, văzută de elev

Punctul de plecare al oricărei discuții despre educație este o întrebare simplă: „Cum învață creierul?” Olimpia Meșa ne-a oferit un curs plin de dinamism și dezbateri pe această temă, în care ne-a prezentat cum învață creierul uman din perspectiva neuroștiinței, cu scopul de a transfera aceste cunoștințe în contextul învățării formale, la clasă.

Viitorii dascăli au descoperit ce se întâmplă în creierul uman când se produce învățarea printr-o sesiune interactivă, care i-a readus în rolul de învățăcei și le-a confirmat sau infirmat viziunea despre învățare. În timp ce  profesorii cu experiență au realizat de ce unele metode funcționează mai bine și unde mai au de lucrat, debutanții au înțeles principiile fundamentale pe baza cărora vor elabora lecții ce se potrivesc modului natural în care creierul funcționează.

Poate cele mai importante mesaje pe care le-a transmis Olimpia au fost că predarea poate fi foarte diferită de învățare (iar profesorii sunt responsabili să le conecteze) și că o motivație foarte puternică pentru elevi este chiar cunoașterea faptului că structura creierului se modifică pe măsură ce ei înțeleg mai mult. Altfel spus, profesorii au șansa să le insufle elevilor o schimbare de percepție: creierul poate fi antrenat să fie mai bun. Mentalitatea de creștere stă la baza motivației și a interesului pentru scoală; ea reprezintă un aliat de nădejde pentru profesorii care duc o muncă de convingere și de identificare a importanței școlii cu elevii lor. Pe lângă procesele din interior, la fel de necesar este sa ne întrebăm cum putem să ghidăm elevii printr-un mediu sugestiv, care să îi invite să ia învățarea în propriile mâini.

Totodată, în cursul saptămânii, participanții au avut parte de o serie de ateliere centrate pe psihologia copilului și construirea relațiilor cu elevii, luând perspectiva elevului, a profesorului, dar și privind clasa în ansamblu, unde au primit sfaturi practice, metode care au funcționat cel mai bine în activitatea profesorilor cu experiență, soluții pentru situații de criză și exemple de strategii pe termen lung care transformă clasa într-un mediu sigur, al empatiei, toleranței și al progresului.

O viziune puternică

Un alt punct de interes al săptămânii a fost crearea motivației în cadrul clasei printr-o viziune clară. Dăscălii Teach și-au unit ideile în materie de țeluri ale învățării, considerând că elevii trebuie să cunoască scopul eforturilor lor, să conștientizeze ce perspective le oferă educația, să adere la un set de valori ale colectivului; mai bine zis, să simtă că ceea ce fac în fiecare zi are o semnificație atât pentru dezvoltarea lor cât și pentru evoluția familiei din care fac parte: clasa.

Participanții au reflectat asupra unor studii de caz despre situații reale întâlnite la clasă alături de traineri, au primit sfaturile mentorilor, și-au împărtășit experiența și au empatizat cu elevii aduși în discuție, ori de câte ori au căutat soluții pentru probleme cu care se confruntau aceștia.

Cum arată un om care crede cu tărie în educație? Cei 46 de participanți au răspuns printr-un desen, în care s-au schițat pe ei înșiși: cu o inimă mare, cu brațele deschise, cu o carte în mană, cu copii alături, cu un zâmbet larg pe față. În spiritul schimbării, mulți s-au văzut alergând alături de copii, ținând baloane în mană, ajungând pană la capătul lumii, lansând o „rachetă” cu perseverență, oferind ce au mai bun din sufletul lor copiilor. Pe scurt: sunt gata de acțiune!

Cine ne e alături?

O săptămână încărcată de emoții puternice, de momente de reflecție și liniște, apoi de dezbateri pline de zgomot și entuziasm, activități și muncă de echipă de dimineață până seară – toate pentru educație – nu putea fi la fel fără oamenii cu o imensă credință în menirea celor care educă, care le-au fost alături profesorilor și învățătorilor, sprijindu-i să scoată la iveală tot ce au mai bun, să se descopere, să își unească potențialul.

Au adus „în clasă” frânturi din valoroasa lor experiență profesională: Laura Stoia-Djeska, Olimpia Meșa, Mihai Popa-Radu și Veronica Soare, oferind timp de calitate și cunoștințe prețioase pentru educația din România. Trainerii din echipa Teach pe care i-am cunoscut săptămâna aceasta (Sînziana Badea, Anca Popa, Corina Puiu, Ioana Terente, Nicoleta Topoleanu, Sînziana Spistyak, Aura Stan, Cătălina Leuca, Mirela Ștețco, Costin Corbeanu, Mihai Soare și Andreea Gheorghe) au conturat viziunea organizației și le-au deschis participanților perspectiva predării în stilul Teach, alaturându-li-se în călătoria trasformațională pe care tocmai au început-o. Le mulțumim tuturor pentru implicare!

Toate activitățile menite să-i formeze pe viitorii lideri în educație au loc în primele trei săptămâni de pregătire teoretică în cadrul Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori a Academiei de Studii Economice din București, căreia îi mulțumim pentru găzduire!