Cum organizăm învățarea de acasă cu Olimpia Meșa

March 30, 2020
SuperTeach
Comments Off on Cum organizăm învățarea de acasă cu Olimpia Meșa

Poate te-ai surprins în ultimele zile ștergând geamurile și ușile frenetic ca să eviți un task dificil. Poate ai sărit peste pauza de prânz pentru ca erau niște call-uri de luat. În zilele acestea, cei mai mulți dintre noi avem nevoie să ne reclădim rutina zilnică, mai ales atunci când sunt și copii, astfel încât școala, lucrul și casa/timpul în familie să funcționeze.

Creierul uman are o mare capacitate de învățare, dar și o rezistență naturală la schimbare. Iar asta se aplică atât la adulți, cât și la copii. Cu toții avem nevoie de rutină pentru a ne simți în siguranță. Problemele apar atunci când circumstanțele din jurul nostru ne scot din zona de confort prea rapid și mai intens decât poate manevra creierul nostru. Imaginează-ți că în imaginea de mai jos, cercul din mijloc este zona de confort a creierului nostru. Cercul din mijloc este zona de învățare. Cercul din exterior este zona de panică. Când ieșim din zona noastră de confort ne simțim entuziasmați și energizați, asta până când devine prea mult – atunci devenim anxioși și abilitatea noastră de a învăța și de a lua decizii rationale scade. Probabil, pentru mulți dintre noi este pentru prima dată când trebuie să ne izolăm acasă, să fim productivi, să îi ajutăm pe copii să învețe, să gătim, să facem curățenie, și așa mai departe, fără prea multă experiență relevantă în spate. Această situație creează multă vulnerabilitate, nesiguranță și teamă, care ne copleșesc creierul.

De aceea avem nevoie de rutine noi. Cum mulți părinți se gândesc cum să își organizeze timpul lor și al copiilor lor mai bine, am luat câteva sfaturi de la Olimpia Meșa despre cum să abordezi provocările școlii de acasă, cu noi rutine, în speranța că te va inspira și vei putea adapta la ceva ce funcționează pentru tine. Și că, poate vei împărtăși mai departe ce a funcționat pentru tine.

ep 3

Planificarea

Un program săptămânal  și un orar zilnic predictibil pot să îți fie de ajutor și să îți aducă mai mult calm atât ție ca adult cât și copilului tău. Începe prin a te gândi la cum arată o săptămână tipică (în perioada această total atipică). Care este ziua de curățenie? Care este ziua pentru cumpărături? La ce oră începe ziua ta? La ce oră vă treziți, adulți și copii, la ce oră mâncați, și la ce oră mergeți la culcare? Odată ce ai pus în orar rutina de bază a familiei, chestiunile casnice cele mai importante și activitățile mai puțin flexibile, următorul pas ar fi să îți faci aloci în mod regulat niște timp pentru planificarea școlii de acasă, ideal în colaborare cu profesorii, acolo unde se poate, și neapărat împreună cu copilul. Dedică în fiecare zi timp pentru a trece împreună prin materialele pentru școală din ziua respectivă, prin curriculum și să stabiliți ce vă propuneți să îndepliți mai departe. Așa se întamplă în mod normal și la școală. Dacă vă întrebați ce se află în spatele unei lecții bune la școală, din care copilul a învățat ceva ce poate folosi mai departe, ei bine un profesor care are un plan clar de lecție, cu obiective de învățare, este baza.

Rutina

Aveți un ritual anume care îi ajută pe copiii voștri să se pregătească de dimineată? Pentru copiii mici, o soluție poate să fie Cercul Timpului – o pauză pentru a împărtăși un gând, o poezie, un cântec, o poveste, ca familie. Puteți să integrați yoga, dans, o întrebare de reflexive, cultivarea recunoștinței (astăzi aș dori să mulțumesc lui X pentru Y/ ceva frumos ce s-a intamplat ieri este …. ). Cercul Timpului poate să dureze oricât de mult sau puțin este tolerabil pentru copilul tău, atăta timp cât ramâne o experiență pozitivă.

Pentru copiii mai mari, care au depășit stadiul Cercului timpului, gândiți-vă la o altă modalitate de a vă conecta în fiecare dimineată. Folosiți acest timp ca să discutați planurile pentru ziua respectivă. Poate să fie foarte simplu – o discuție la micul dejun sau un scurt check-in înainte de o activitate de dimineată (sport acasă, etcetera). Construiește un obicei din a discuta cu copilul în fiecare dimineată despre planurile pentru ziua respectivă.

Vizualizarea ajută. Creează un tabel de sarcini pe săptămână, unde copilul poate să bifeze lucrurile pe care le-a terminat. Satisfacția lucrului îndeplinit ajută la responsabilizare și consistență. Va trebui să insiști mai puțin.

Învățarea pe internet

Când copiii fac orele online, sala de clasă este acolo unde se află ei. Găsește un loc liniștit, fără detractori și cu suficient spațiu. Construirea unei rutine de școală acasă va crește șansele să facă la timp ceea ce trebuie să pregătească pentru școală și să nu lase deadline-urile să treacă pe lângă ei. Odată ce au un plan de lecții pentru fieare oră și știu ce se așteaptă de la ei, faceți împreună un orar cu timp de lucru dedicat pentru fiecare materie. Pe lângă orele de interacțiune pe internet cu profesorii și colegii, includeți timp pentru activități regulate (citit, învățat), și oportunități de experimentare. Învătarea nu înseamnă numai expunere la informație (ce se întamplă online, cu profesorii). Gândește-te la mersul pe bicicletă. Nu este suficient să știi cum funcționează o bicicletă, fizica echilibrului și să vezi oameni făcând asta, trebuie să încerci chiar tu (vom reveni pe larg într-o ediție următoare la subiectul când știm că am învățat ceva?). Pentru unele subiecte este foarte simplu. Caută pe google cum folosesc în viața reală teorema lui Pitagora și vei fi surprins de cât de multe idei și resurse vei găsi în primele 5 minute.

Orele pe internet pot părea izolante, dar nu trebuie să fie așa. Învățarea are o componentă socială importantă. Așa că, dacă simți că este dificil pentru copilul tău să lucreze online pentru școală, încurajează-l să țină legătura cu ai lui colegi. Mai ales pentru copiii mai mari, grupurile de studiu pot fi o soluție pentru a-și păstra concentrarea, curiozitatea și pentru a fi eficienți.

Este posibil ca profesorii să presupună uneori că fiecare copil are aceeași capacitate de concentrare, aceleași facilități de conectare online, același nivel de sprijin acasă pentru învățare, și nu este întotdeauna așa. Comunică empatic cu profesorii/reprezentanții școlii despre așteptările și posibilitățile tale, îi va ajuta să își calibreze orele. Și ei sunt probabil în afara zonei de confort și încearcă să se adapteze.

Mulți părinți aleg să nu facă homeschooling în această perioadă, este o opțiune pe care fiecare o cosideră individual. Este, însă, o mare diferență între „fără homeschooling/învățare asistată acasă” și „fără învățare”. Să îi lăsăm pe copii să își umple timpul cu zeci de ore de stat în fața ecranului fără nicio legătură cu învățarea nu îi ajută. Creierele noastre învață în multe feluri. Găsești mai multe idei și materiale despre asta pe cuminvataoamenii.ro.

Spune-ne ce a funcționat pentru tine și ce subiecte ai dori să mai adresăm. Trimite-ne un email la mara.niculescu@teachforromania.ro. Suntem aici pentru tine.

Olimpia este unul dintre prietenii apropiați ai noștri, care de câțiva ani ajută profesorii susținuți de noi să înțeleagă neuroștiința învățării la copii. Olimpia, staff-ul Teach for Romania și alți prieteni apropiați nouă sunt aici pentru voi cu resurse și idei pentru voi, pentre a depăși mai ușor această perioadă, iar pe cuminvataoamenii.ro găsiți mai multe detalii.

Părinții care își doresc să afle sfaturi și idei educative de la noi, se pot abona aici. Împreună suntem mai puternici!