Cum lucrez de acasă când copilul mă întrerupe în mod continuu? Despre soluția Pomodoro cu Olimpia Meșa

March 23, 2020
SuperTeach
Comments Off on Cum lucrez de acasă când copilul mă întrerupe în mod continuu? Despre soluția Pomodoro cu Olimpia Meșa
Discuție cu Olimpia Meșa, prietenă Teach for Romania, despre cum negociem timpul cu copiii zilelele acestea

Unul dintre lucrurile cele mai grele ca mamă care lucrează de acasă de 12 ani a fost gestionarea întreruperilor celui mic. Astăzi, în timpul pandemiei coronavirusului, majoritatea părinților se confruntă cu dificultatea asta. Concret, probabil că odată la 7, maximum 15 minute, copiii își vor dori să împărtășească ceva cu voi, să vă spună despre o descoperire, să vă ceară un pic de ajutor, sau măcar puțină atenție.

„Copiii mei sunt în permanență pe lângă mine și se plâng și se plâng (mă plictisesc, nu e nimic de făcut sau Hei, mamă, uite ce am făcut!!! etc)”. Sună familiar? Și toate acestea în timp ce părinții încearcă să se ocupe de întâlniri de afaceri online, treburi, gătit, știri, conversații telefonice cu cei mai in varsta din familie, etc

O soluție care merge și pentru copii și pentru adulți este Metoda Pomodoro.

Metoda Pomodoro este bine cunoscută în lumea corporativă și în campusuri universitare, a fost dezvoltată de un student care încerca să găsească o modalitate mai bună de a învăța. El (Francis Cirillo) a decis să utilizeze un cronometru de bucătărie, care in anii ’80 avea de cele mai multe ori forma unei roșii, să lucreze pe segmente scurte cu pauze scurte și apoi să repete până când simțea că stăpânește materia. A ales calupul de 25 de minute, cu pauze de cinci minute. După 3-4 Pomodoros (ședințe de 25 de minute), a făcut o pauză mai lungă de 20-30 de minute. A funcționat atât de bine că a scris o carte despre asta. Și peste 2 milioane de oameni au citit-o.

Foto: Andrei Gîndac

Foto: Andrei Gîndac

Primul pas – activități clare

Acum să ne întoarcem înapoi la copii și situația în care ne aflăm astăzi. Primul lucru pe care l-am făcut când Vlad avea 4 ani era să-l provoc să picteze, să coloreze, să se joace cu aluat sau plastilină, un joc educativ sau să șteargă praful (4-5 ani), mai târziu pe la 6-8 ani, să citească, să picteze, să facă temele, să facă treburile din casă de care era deja în mod constant responsabil, să vadă documentare sau filme artistice, pe la 9-10 ani era deja foarte implicat în propriile proiecte educaționale de robotică și nu a mai fost necesară metoda.

Setează cronometrul

Al doilea lucru a fost să setez cronometrul și să-i spui că nu poate reveni pentru a împărtăși cu entuziasm rezultatele sau pentru a se plânge până nu se oprește cronometrul.

Și pentru tine

În al treilea rând, aceeași regulă s-ar aplica pentru mine, așa că amândoi am avea un semn pe ușă cu „Nu deranjați” și am fi de acord să ne întâlnim la ora convenită sau în cazuri excepționale, când unul dintre noi era în pericol. Nu închideți ușa dacă simțiți că este mai în siguranță pentru voi și copilul vostru, puneti semnul „Nu deranjați” lângă ușă.

Sunt atât de multe lucruri care îmi plac la metoda Pomodoro, dar cel mai mult este modul în care folosește neuroștiința pentru a antrena literalmente creierul pentru a rămâne concentrat. Puteți instala starea de sănătate mentală în casă și familie prin implementarea acestei metode în aproape toate rutinele zilnice. Copiii pot învăța cum să își gestioneze joaca liniștit, sau odihna, sau învățarea, mai ales dacă pot vedea cronometrul. Funcționează ca o magie, îi ajută să se concentreze pe ceva ce au de făcut în timp ce timpul scade. Rareori se întorc pentru că având cronometrul îi face să se concentreze în loc să se plângă mereu în acel bloc de 15 minute (4-5 ani), 25 de minute (5-10 ani).

Cel mai bun lucru în utilizarea metodei Pomodoro la copii este cât de tangibil este pentru ei. Copiii mici tind să se gândească la lumea lor în moduri concrete. Ei pot vedea cronometrul în jos și știu că, la un moment dat, în viitorul foarte apropiat, vor fi îndeplinit o sarcină. Copiii au nevoie de o lumină la capătul tunelului pentru a-și menține voința trează. Ei dezvoltă gândirea abstractă abia pe la vârsta de 9-10 ani, așa că, odată ce începeți să folosiți Pomodoros acum, ideea va rezona rapid și le puteți folosi pentru tot felul de lucruri mulți ani înainte.

Încearcă și anunță-ne cum a funcționat pentru tine. Pe tine ce îți dă de furcă în gestionarea timpului petrecut împrună cu copiii acasă? Lasă-ne unmesaj pe Facebook și încercăm să răspundem în următoarele ediții.

Olimpia este unul dintre prietenii apropiați ai Teach for Romania, care de câțiva ani ajută profesorii susținuți de noi să înțeleagă neuroștiința învățării la copii. Olimpia, staff-ul Teach for Romania și alți prieteni apropiați nouă sunt aici pentru voi cu resurse și idei pentru voi, pentre a depăși mai ușor această perioadă, iar pe How People Learn Book găsiți mai multe detalii.

Lansăm invitația către toți părinții care își doresc să afle sfaturi și idei educative de la noi, să se aboneze aici. Totul va fi bine!