Cum lucrăm cu preșcolarii

March 19, 2020
SuperTeach
Comments Off on Cum lucrăm cu preșcolarii

Autor: Emilia Dinică, alumnă Teach for Romania

Niciun mediu online nu poate înlocui contactul afectiv și emoțional de care, deopotrivă, copiii și profesorii au nevoie pentru a creea un mediu de învățare. Cu precădere, preșcolarii sunt categoria cea mai dificilă cu care poți lucra în online. Preșcolarii au nevoie de mișcare, de exploare, de menținerea fantasticului și poveștilor din cadrul grădiniței. Cum facem acest lucru prin intermediul unui ecran?

89963892_697005807709874_6295117141792260096_nO metodă pe care multe grădinițe au abordat-o este aceea de a posta, într-un spațiu virtual, teme zilnice pentru fiecare activitate din orarul preșcolarului. Suntem conștienți de faptul că părintele nu va reuși să parcurgă toate activitățile dintr-o zi normală de școală, dar important este să îi oferim alternative, sprijin și ghidaj, dar și conectare cu educatorul prin video, înregistrări audio sau poze. Un pas foarte important este de a da feedback fiecărui copil, de a păstra contactul cu ce lucrează și cum poate îmbunătăți sau, pur și simplu de a-l încuraja și felicita pentru munca depusă.

Mai jos veți regăsi căteva activități pe care preșcolarii le parcurg zilnic la grădiniță, dar și metode simple de a le realiza acasă.

1. Memoria procedurală.

Acest tip de memorie îi ajută pe copii să rețină ordinea unor evenimente, a proceselor și activităților de rutină. Pentru a dezvolta memoria procedurală în continuare, este nevoie de a gândi provocări pe care să le lansezi copiilor, provocări ce pot fi făcute în casă, dar pe care le poți evalua ca educator. De exemplu: Dacă mediul îți permite să te conectezi cu ei prin video, dă-le provocarea de a-ți arăta trei obiecte verzi, două obiecte galbene și un obiect maro. Apoi vorbiți despre un obiect la alegere, descrieți-l cum arată, din ce este confecționat, la ce folosește, ș.a.

O altă metodă este de a le oferi, printr-o fișă, mai multe sarcini care să exerseze memoria procedurală. De exemplu: caută în birou un obiect verde, în bucătărie un obiect gri și în baie un obiect albastru. Pune-le apoi pe o foaie și desenează-le conturul, iar la final colorează-le. Important este ca toate indicațiile să fie citite o singură dată, clar, doar după ce toată atenția copilului este îndreptată către adult.

 2. Arte

O sarcină ușoară pe care o poți controla ca educator este de a le da voie copiilor să își exploreze lumea interioară și să o afișeze în propriul mod. Continuarea desenului este o metodă flexibilă, dar care dezvoltă o minte structurată, gândirea logică, orientarea vizual-spațială și oferă imaginației loc de desfășurare.

Oferă-le un context potrivit pentru ei, un scenariu în care știi că ar vrea să se afle și provoacă-i la creativitate. De exemplu: Călătorie în Pădurea Fantastică. Plimbă-i pe copii printr-o poveste creată de tine, în care fiecare zi este o provocare. Pentru fiecare provocare oferă-le o fișă cu un desen minimal pe care copiii trebuie să îl detalieze – în prima zi poate fi un copac în partea din dreapta iar copiii să își imagineze că s-au trezit în Pădrea Fermecată și desenează ce își imaginează că găsesc în pădure; a doua zi găsesc flori care seamănă cu fructele și culeg un astfel de buchet.

Pune accent pe detalierea desenului, pe a-l colora integral și cu hașură în aceeași direcție, precum și pe o poveste imaginară pe care copilul și-o creează pornind de la contextul oferit de educator.

 83522814_559381378007984_6002467128328847360_n

Desenul în pași – poți creea desene în pași ale unor obiecte simple, fructe, legume, animale pe care copiii să le urmărească ușor în procesul de realizare. Încurajează-i să le realizeze cu creionul grafic și mai apoi să le coloreze sau picteze.

Folosește tema săptămânii și realizează în prealabil desenul în pași la care poți adăuga un audio scurt în care prezinți oral procedeul de realizare.

 89955008_145161473471217_2237858001950081024_n 3. Poezia săptămânii

Înregistrează-te recitând clar o poezie pe care copiii să o asculte și să o memoreze. Poți alege o poezie care să fie legată de tema săptămânii sau poți căuta una de interes pentru copii.

Pe lângă toate temele cu fișe și sarcini de realizat, preșcolarii au nevoie de conexiunea afectivă a educatorului, au nevoie de a se simți parte din procesul de învățare și au nevoie să vadă că educatorul este alături de ei în acest proces. Poți menține această conexiune prin a le lansa provocări săptămânale filmate sau prin a le da feedback constant audio/video.

Acestea pot fi făcute sub următoarea formă:

  • Copiii vor da temă educatorului. De exemplu: se vor gândi la un fruct și la o culoare neobișnuită, iar educatorul are sarcina de a o desena. La final, arată-le desenul și cere feedback – este corect, unde pot îmbunătăți, ce pot adăuga?
  • Copiii vor alege fiecare căte un cuvânt, iar educatorul va crea o poveste/poezie pe care o va filma/înregistra și o va trimite copiilor.

Profesorul virtual nu va înlocui niciodată transmiterea genuină a dedicării acestuia din sala de clasă, așa cum elevul virtual nu va înlocui bucuria de a sta aproape de colegi și profesori, dar prin menținerea relației de a descoperi împreună putem fi aproape de învățare chiar și prin intermediul unui ecran.

Acest material a fost publicat și pe Scoala pe Net, platforma cu resurse pentru profesori lansată alături de Centrul de Resurse in ComunicareAsociația Techsoup Romania și Seeding Knowledge Foundation.

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.