Iată-ne ajunși la finalul primei săptămâni de pregătire din cadrul Academiei de Leadership și Pedagogie, o săptămână în care a noua generație de profesori susținuți de Teach for Romania a făcut primii pași în a deveni profesorii de care copiii din comunitățile vulnerabile au mare nevoie.
Experiența Teach din ultimii 8 ani ne-a arătăt că educația din România, mai ales în mediul rural și în cel de periferie urbană, are nevoie de profesioniști bine pregătiți, foarte motivați, care aleg să fie acolo și să contribuie activ la o schimbare sustenabilă.
Concret, e nevoie de oameni care să reaprindă interesul copiilor pentru învățare, care să fie capabili să răspundă unor nevoi multiple, ce trec dincolo de pereții sălii de clasă, și să coaguleze oamenii și resursele necesare pentru a da un restart traseului de viață al acestora.
Credem cu tărie că flexibilizarea căilor de acces în cariera didactică ar trebui să devină o prioritate strategică în noua lege a educației, motiv pentru care am și inclus acestă solicitare în setul de propuneri agregat alături de partenerii noștri din grupul de lucru pe Cariera didactică, din alianța O voce pentru educație.
Prin flexibilizare înțelegem deschiderea a două trasee diferite de intrare în sistem: dinspre teorie spre practică, dar cu o separare clară între pregătirea de specialitate și cea pentru profesie; dinspre practică spre teorie, cu pachet de sprijin (formare, mentorat aplicat, coaching adaptativ) și soluții de reconversie profesională rapidă. Având această înțelegere asupra rolului de cadru didactic în școli vulnerabile și luând în calcul faptul că în academie avem participanți de pe ambele trasee, am început cele 5 săptămâni de învățare accelerată cu modulele Gestionarea sinelui și Gestionarea schimbării, construite pe înțelegerea unui adevăr simplu: Nu pot sădi în alții, ceea ce nu cultiv în mine.
Folosind resursele învățării diferențiate, personalizate, am abordat teme critice pentru rol: nevoia de schimbare sistemică, sustenabilă și modele de bună practică; convergența dintre misiunea personală și rolul de profesor într-o școală cu nevoi mari; gestionarea strategică a busolei puterii personale (nevoi, valori, tipare comportamentale, sabotori personali, soluții de autoreglare); gestionarea de relații productive cu elevii, părinții, colegii de cancelarie și alți potențiali contributori.
Am descoperit împreună comunitatea ca sursă de putere și rolul transformațional al reflecției individuale și de grup.
Ce spun participanții?
Startul în această nouă experiență de învățare a fost cu entuzism, determinare și mai ales dorința de a învăța cum putem implica în învățare „satul” din jurul copiilor.
Prima săptămână de Academie s-a conectat cu vibrația cifrei 9, cu noua viziune de a eficientiza conexiunea elev – profesor – părinți, iar mai multe impresii la cald am aflat în discuția live organizată pe pagina noastră de Facebook la finalul săptămânii.
Participanții la discuție au fost:
- Andreea Săcăleanu, profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Petre Mironescu din localitatea Mera, județul Vrancea;
- Diana Ana Haidău, profesor de educație fizică și sport la Școala Gimnazială din Comăna de Jos, județul Brașov;
- Mihaela Gheorghe, profesor de limba engleză și limba franceză la Școala Gimnazială Bălăceana, județul Suceava;
- Dan Corbu, instructor auto în Iași, student anul III la Ingineria mediului;
- Alina Făinarea, consilier școlar în cadrul Liceului Tehnologic Nr. 1 din Corod, județul Galați.
La întrebarea „De ce au ales să intre în program?”, Diana Haidău a spus că Teach for Romania a ales-o pe ea, pentru că ea nu a avut curajul să aplice, dar odată cu nominalizarea în cadrul Galei Profesorul Anului din mediul rural, a făcut-o să conștientizeze că cineva a crezut în ea, lucru ce a motivat-o să aplice în Teach.
Mihaela Gheorghe a spus că e încântată de a face parte dintr-o comunitate așa mare, cu promisiunea de a oferi opțiuni de viață prin educație de calitate tuturor copiilor. Andreea Săcăleanu spune că a aflat de Teach for Romania de la o doamnă profesoară de limba română și a ales să aplice în program având în minte provocările întâmpinate în primul an de învățământ, dorind să devină un profesor mai bun pentru a-și depăși propriile limite, printr-un salt profesional, dar și personal.
Printre sesiunile preferate de participanți au fost cele care au vizat informații clare din domeniul neuroștiințelor, sesiunea despre conectarea cu propriii sabotori care pot influența zona de educație, cercurile de reflecție, cât și întâlnirile cu reprezentanți ai generațiilor anterioare de profesori, care au împărtășit situații și momente din propria experiență.
Profunzimea dialogului a continuat cu paralela făcută între experiența din Academie și modelul propus cu experiența pedagogică anterioară. La această întrebare au fost invitate să răspundă Andreea, Alina și Diana, toate trei participante având experiență în învățământ. Răspunsurile au venit imediat și au precizat că toate vin de la sine, se centrează pe creșterea nivelului înteligenței emoționale, a siguranței, încrederii și încrederii în sine, evitând critica, judecata și stereotipurile. Au fost menționate, de asemenea, aspecte ce vizează încurajarea recunoșterii emoțiilor autentice în calitate de profesori facilitatori ai procesului de învățare.
Dialogul a continuat cu intervenția participanților care au ales sistemul de învățământ actual, având experiențe profesionale anterioare în alte domenii, respectiv Mihaela (marketing) și Dan (instructor auto). Răspunsurile s-au încadrat cu ușurință în sfera conexiunii imediate, fără mari eforturi, cu transpunere și implicare directă, cu atenție centrată pe copii, să îi ajute să înțeleagă concepte, să îi aducă la un nivel la care să înțeleagă și să știe ceea ce au de făcut. Mihaela a menționat că a lucrat în echipă, cu sarcini precise, iar reorganizarea și orientarea pentru sistemul de învățământ au determinat-o să intre în programul Teach.
Finalul dialogului a scos în evidență cauzele și problemele cu care se confruntă profesorii din mediile dezavantajate, dar și soluții specifice pentru a susține concret elevii. Salvăm sau nu salvăm copiii în sala de clasă? Răspunsurile au precizat aproape în unanimitate că, prin eforturi comune, copiii trebuie să fie îndreptățiți, încurajați că pot să își construiască un viitor mai bun, venind la școală. Imposibilul poate deveni posibil atunci când există susținere și, mai ales, o comunitate care contribuie la schimbare. Puterea grupului poate schimba traiectorii, având în centru copilul.
Comunitatea care a fost alături de noi
Am muncit mult, am învățat mult, dar mai presus de orice am fost autentic prezenți în viața noastră și a comunității de învățare și practică. Le mulțumim partenerilor noștri educaționali din această săptămână pentru alegerea de a susține creșterea acestei noi generații de oameni care aleg să contribuie la construirea viitorului nostru comun. Mulțumim: Carmen Sidon (Comunicare nonviolentă), Lila Vasilescu, Andreea Alexandrescu, Marius Luca (Cum îmi gestionez emoțiile – mecanisme de autoreglare), Raluca Mohanu (Cum construiesc împreună cu ceilalți), Leyla Safta-Zecheria (Învățare reflexivă), Ioana Ghiga și Cristian Gheorghe (Neuroștiința emoțiilor).
Academia de Leadership și Pedagogie este posibilă datorită sprijinului oferit de partenerii noștri UiPath Foundation, UniCredit Bank, PEPCO România, LIDL România, Rețeaua privată de sănătate – Regina Maria și Facultatea de Psihologie și Științele Educației – Universitatea din București.
#RefreshPentruProfesori #RestartPentruSocietate #AcceleratorulSchimbariiInEducatie #TeachforRomania
Au contribuit la acest material: Corina Nechifor, Mirela Ștețco și Amelia Bănică.