Cum a arătat Academia Copiilor și cât de importantă este dezvoltarea unei conexiuni reale în online

August 18, 2020
Teach for Romania
Comments Off on Cum a arătat Academia Copiilor și cât de importantă este dezvoltarea unei conexiuni reale în online

La finalul săptămânii trecute, sâmbătă, ne-am întâlnit din nou, online, cu profesorii din generația a 7-a, pe care i-am invitat să ne povestească într-o sesiune de învățare de grup despre cum au fost întâlnirile cu elevii din săptămâna Academiei Copiilor. Am intrat deja în ultima săptămână din Academia de Leadership și Pedagogie Digitală, iar zilele acestea peste 300 de copii s-au conectat online și au învățat să învețe.

I-am avut alături pe Georgiana Slăvescu, Răzvan Bădău, Cristina Bărbosu-Ene, Angela Popeia, Mihai Murariu și Adriana Vasiliu care ne-au oferit câteva impresii la cald, din culisele evenimentului. Colega noastră, Ana-Maria Grădinariu, a fost cea care a moderat discuția și în acest fel am aflat o grămadă de lucruri interesante.

Împreună cu profesorii din generația a 7-a am vrut să aducem „mai binele” în viețile copiilor mai puțin privilegiați din peste 20 de comunități. Acești profesori provin la rândul lor din diferite domenii de activitate și sunt fie la prima încercare de a facilita învățarea, fie au deja de ceva timp experiență în sistem. Tocmai această diversitate a făcut ca impresiile lor să fie cu atât mai captivante. În același timp copii sunt din diferite localități și datorită mediului de lucru online au fost aduși împreună în mod virtual, ceea ce a făcut experiența de învățare cu atât mai inedită.

Adriana Vasiliu este din Vrancea și este învățătoare de un an. În Academia Copiilor a predat elevilor de clasa I din Tariverde, Brănești și Tărlungeni. Ne-a relatat că, în opinia ei, relația cu părinții este primul factor care influențează învățarea copiilor, de aceea întâlnirile avute cu aceștia cu câteva zile înainte de startul părții pedagogice au fost foarte utile. Consideră că partea practică, cea de a face, de a construi ceva a fost foarte folositoare copiilor în procesul învățării, la fel ca și partea de percepție. Indiferent de modul în care se va desfășura școala în viitorul apropiat, Adriana subliniază importanța permiterii creării învățării pentru fiecare elev în parte.

Răzvan Bădău este din București și ne-a mărturisit că a cunoscut în Academia Copiilor elevi extraordinari din Sânpetru, județul Brașov. Prima întâlnire a fost cu părinții, cu copiii și cu profesorii parteneri din Teach, unde s-au stabilit de comun acord scopul, durata, viziunea proiectului, precum și un set de reguli pentru a avea parte de o desfășurare armonioasă, ceea ce a reprezentat în viziunea lui Răzvan o cărămidă pusă la fundația construcției ce va urma. Reacțiile de atașament manifestate de copii și atitudinea caldă a acestora l-au impresionat cel mai mult în timpul Academiei. Răbdarea, atenția la nevoile elevilor și punerea acestora pe primul loc, consideră că ar trebui să fie liniile directoare ale activității de profesor.

Angela Popeia este din Brașov și recunoaște că și-a dorit un lucru cu sens în viață așa că, s-a hotărât să se îndrepte spre învățământ. În cadrul Academiei Copiilor a lucrat cu copii din Mihai Bravu și Tărlungeni. Înainte de a-i întâlni pe cei mici a fost emoționată, dar și foarte dornică de a le transmite toate informațiile acumulate în perioada de pregătire a profesorilor, să le adapteze în funcție de nevoile lor și să le ducă în clasa virtuală. Își amintește cu umor de o încercare, nu foarte reușită, de a le cânta copiilor un cântecel și de reacțiile originale ale acestora. Consideră că a educa este sinonim cu a scoate tot ce este mai bun din copii. Să fim blânzi cu noi ca profesori, să lăsăm vulnerabilitatea să se observe, astfel încât copilul să se poată deschide și să ne punem creativitatea la joacă sunt doar câteva dintre sfaturile pe care le-ar da colegilor de breaslă odată cu începerea noului an școlar, pentru a putea deveni profesori inspiraționali.

Cristina Bărbosu-Ene este din Vrancea și este de 15 ani în învățământ. În cadrul Academiei a lucrat cu niște copii minunați din comunele Isvoarele și Nuci. Recunoaște că și-a adaptat foarte mult modul de lucru la clasă avut anterior, datorită noilor informații primite în academie, cum ar fi de exemplu, modelul brain-based learning, de care Cristina se declară chiar „îndrăgostită”. Cea mai mare provocare cu care s-a confruntat a fost să încerce să facă totul ca și cum ar fi fost prima dată sau să își modifice viziunea asupra unor aspecte, cum ar fi oferirea, primirea și integrarea feed-back-ului pe loc. A fost plăcut impresionată de disponibilitatea de a ajuta și de a se implica a copiilor și se simte pregătită ca din toamnă, odată cu începerea școlii să creeze contexte de învățare și experiențe pentru fiecare copil în parte. Consideră că este important să înveți din greșelile pe care le faci și să îți dorești să te îmbunătătești continuu.

Mihai Murariu locuiește în Iași și este debutant în învățământ. A recunoscut că Academia Copiilor, în care a lucrat cu copii din localitățile Nuci și Filipeștii de Pădure, a reprezentat cea mai solicitantă, dar și cea mai antrenantă perioadă de până acum. Ne-a povestit că prima zi din Academia Copiilor a fost una de cunoaștere a copiilor și a pasiunilor acestora și astfel informațiile obținute au fost folosite ulterior în procesul de învățare. A recunoscut că nu a fost ușor în fiecare zi de Academie și că au existat și provocări, dar tocmai depășirea cu succes a acestora reprezintă momentele memorabile din inima sa. Consideră că replica celebră a regelui Ferdinand care spunea că „nu zidurile fac o școală, ci spiritul care domnește într-însa” este la fel de valabilă și astăzi și cel mai important lucru este să avem pasiune și vocație pentru a fi niște profesori buni.

Georgiana Slăvescu locuiește în București, este pentru prima dată la catedră și și-a început activitatea cu copii din localitățile Zizin și Munteni. Consideră partea de sensing, de stimulare a curiozității copiilor, cea mai importantă în procesul de predare și pune de asemenea, accent pe corelarea informațiilor primite de către copii cu elemente din viața reală. Cea mai mare provocare întâlnită a fost aceea de a se încadra strict în cele 30 de minute alocate fiecărei ore de curs. Consideră că adaptabilitatea, focusul pe elevi și utilizarea oricărei resurse la îndemână ar fi principalele „unelte” folositoare pentru a avea succes la clasă.

Toate impresiile și întâmplările relatate de profesorii generatiei a 7-a Teach for Romania nu fac decât să ne demonstreze încă o dată că ne putem conecta real și în mediul digital și în momentele în care avem provocări, dificultăți și incertitudini și sunt dovada clară a faptului că se poate, trebuie doar să vrem și să ne pese.

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.