Cu sufletul la consiliere

March 4, 2018
SuperTeach
Comments Off on Cu sufletul la consiliere

Autor: Lavinia Niță, alumnus, generația a II-a susținută de Teach for Romania

Numele meu este Lavinia Niță și sunt consilier psihopedagogic la școlile Potlogi și Românești din județul Dâmbovița. Traseul meu profesional este liniar: am terminat facultatea de psihologie, urmând programul de masterat de la FPSE în domeniul psihologiei organizaționale și al resurselor umane, timp în care am lucrat în cadrul unei multinaționale în departamentul de HR. După finalizarea acestuia am intrat în programul Teach for Romania, perioadă în care am urmat și un alt program de masterat din cadrul aceleiași universități, în domeniul psihotraumatologiei și al asistenței psihologice.

Motivul pentru care am renunțat la postul din departamentul Resurse Umane, în favoarea Teach for Romania a fost simplu: nu mă mai regăseam în ceea ce făceam. Îmi doream un loc de muncă în care să simt că mă dezvolt, că îmi testează abilitățile și în care am parte de provocări complexe. În timpul facultății, beneficiasem de un internship de trei săptămâni in Viena la o grădiniță, unde am văzut tehnici și metode minunate de a lucra cu preșcolarii, ceea ce a trezit în mine dorința ca sistemul de educație să fie diferit și aici, în România.

Lavinia 4

Experiența mea din programul Teach for Romania, în rolul de consilier psihopedagogic, a fost pe alocuri similară cu cea a unui profesor susținut de Teach for Romania. Norma mea este tot de 18h pe săptămână, dintre care, între 2 și 4 ore sunt ore de predare, în cazul meu fiind ore de cultură civică la clasele a VII-a și a VIII-a, restul orelor fiind de consiliere psihopedagogică care se adresează elevilor, părinților și profesorilor.

Sistemul presupune ca fiecărui consilier psihopedagogic să-i fie alocat un număr de minim 800 de elevi, din acest motiv norma mea este împărțită la două școli. Ca orice profesor susținut de Teach for Romania, și eu am de realizat planificarea anuală și semestrială pe partea de consiliere, am o programă după care mă ghidez, am de stabilit o viziune împreună cu elevii cu care lucrez în cadrul ședințelor de consiliere de grup sau individuală, construim un vision statement, vision definition și obiective prin care să atingem viziunea stabilită. Avem un sistem de monitorizare a rezultatelor, doar că uneori acesta rămâne la elevii cu care lucrez, întrucât ei primesc ca sarcină să își evalueze comportamentul acasă sau în alte contexte, urmând ca apoi pe baza lui să ne continuăm munca. Dacă ar fi să fac distincția între sarcinile job-ului meu, din perspectiva unui consilier psihopedagogic și sarcinile din perspectiva unui profesor Teach for Romania, lucrurile sunt destul de greu de diferențiat întrucât orice consilier psihopedagogic are de lucrat cu potențialul copilului, arătându-i cu răbdare, încredere și perseverență că își poate depăși limitele, că îi este alături indiferent de ceea ce copilul face sau ce spune, fiind ascultat și înțeles; iar în urma interacțiunilor, copilul simte cât de mult contează el ca om, simte că primește atenție și sprijin în deslușirea conflictelor interioare sau exterioare, în explorarea emoțiilor și a experiențelor de viață.

Singura diferență pe care o văd este că atunci când este monitorizat progresul elevului, nu este evaluată partea de cunoștințe. Nu consider că este relevant ca elevul să știe de exemplu ce reprezintă conceptul de stimă de sine, de către cine și în ce an a început să fie studiat acest concept, care sunt cele mai importante scale de evaluat stima de sine ș.a.m.d,. Pentru mine, pentru noi, contează mai mult ce face elevul și cum se simte, cât de conștient este de propriul său mindset, punând mai mult accentul pe partea emoțională și comportamentală, iar dacă urmez exemplul de mai sus, este mai important de văzut cum și-a format el un nivel scăzut sau ridicat al stimei de sine, care sunt factorii de menținere și care sunt efectele în planul rezultatelor școlare, în loc să definească științific conceptul.

Lavinia

Munca pe care o fac este una foarte frumoasă, nelipsită însă și de provocări. Poate că cea mai mare provocare este că odată ce un copil vine la consiliere, se așteaptă din toate părțile (profesori, părinți) să se vadă cât mai repede schimbări la acesta, ceea ce uneori poate fi o presiune foarte mare și pentru mine și pentru copil, influențând negativ întreg procesul. De asemenea, acest proces de schimbare care este atât de mult dorit, are nevoie de suținere din partea mai multor piloni (profesori, elevi), iar uneori aceștia pot fi inaccesibili, plus că schimbarea are nevoie uneori și de un context care să se adapteze și să fie propice acesteia, însă contextul este deseori rigid și static.

Cu alte cuvinte, instrumentele pe care mi le-a oferit Teach for Romania sunt în concordanță cu munca pe care o face un psiholog în școală, așa că îndrăznesc să afirm că Teach for Romania pregătește informațional și pragmatic partea de consiliere din fiecare profesor care se află în program, întrucât fiecare profesor, la catedră sau în pauză își depăsește la un moment dat partea și pornește în explorarea cu gingășie a universului elevului.

Conținutul acestui articol nu reflectă neapărat opinia oficială a organizației. Informațiile și punctele de vedere exprimate aparțin în totalitate autorului.