Copiii din 7 comunități Teach for Romania învață să zâmbească alături de voluntarii de la Federația Studenților în Medicină Dentară din România

May 6, 2021
SuperTeach
Comments Off on Copiii din 7 comunități Teach for Romania învață să zâmbească alături de voluntarii de la Federația Studenților în Medicină Dentară din România

Copiii din comunitățile Teach for Romania –  Augustin (jud. Brașov), Gârcini (jud. Brașov), Renașterea (jud. Călărași), Plătărești (jud. Călărași), Tureni (jud. Cluj), Câmpulung (jud. Argeș) și Frumușani (jud. Călărași), au citit alături de peste 100 de voluntari din Federația Studenților în Medicină Dentară din România în cadrul proiectului pilot „România învață să zâmbească”. Voluntarii au petrecut peste 2000 de ore cu copiii în perioada decembrie-ianuarie, iar 80% dintre ei au continuat să dăruiască din timpul lor liber și să îi sprijine pe copii și după finalizarea proiectului. Valentina Govoreanu și Alexandra Mitrică, învățătoare în programul Teach for Romania, s-au implicat în coordonarea echipelor de voluntari și copii. Voluntarii au oferit din timpul lor copiilor care aveau nevoie de sprijin suplimentar după orele online. Scopul proiectului a vizat incluziunea educațională a copiilor din mediile dezavantajate, prezentarea noțiunilor esențiale de profilaxie dentară, distribuirea de produse de igienă dentară și conectarea lor la școala online.

Valentina Govoreanu ne-a povestit mai multe despre cum a început colaborarea cu studenții de la medicină dentară din România și cum s-a derulat:

„În septembrie 2020 am ajuns să predau la o clasa a III-a, copiii au nivel de la pregătitoare până la clasa a III-a. Mi-am dat seama că e mult de muncă, mult de recuperat. Am rămas după ore cu cei care aveau lipsuri mari, iar în câteva săptămâni aveam deja un program. A venit luna noiembrie, zvonul trecerii în online era tot mai aproape. Asta mă făcea să mă gândesc că nu o să mai pot rămâne cu copiii după ore, mai ales cu cei care aveau nevoie de multă recuperare. Împreună cu o colegă ne gândeam să căutăm voluntari să lucreze cu copiii, dar unde să-i găsim? Am dat zvon printre prieteni, câțiva s-au înscris, dar mai aveam nevoie.

Spre sfârșitul lunii noiembrie, cineva mi-a spus că Flavius Gugiu, președintele Federației Studenților în Medicină Dentară din România, vrea să vorbim la telefon pentru niște cadouri de Crăciun, cărți și cursuri de profilaxie dentară pentru copii. Ne-am auzit la telefon, el mi-a spus cum pot ei să ajute pentru că au mai ajutat și în anii trecuți. La un moment dat i-am spus: “Noi avem cărți, am rezolvat cu cadourile de Crăciun, noi avem nevoie de oameni care să lucreze cu copiii – scris, citit, teme – altfel cărțile sunt degeaba.”

Când a fost întrebată de câți voluntari este nevoie, ea a calculat și i-a spus 6-7, dar că i-ar fi plăcut să fie 16 voluntari pentru toți elevii din clasa ei. La nici două săptămâni, Valentina a fost anunțată că sunt 100 de voluntari inimoși gata să lucreze cu copiii din mai multe comunități. Atunci, Valentina a făcut echipă cu Alexandra Mitrică și au căutat copiii care aveau nevoie de ore remediale după orele online. Chiar și acum, la 5 luni distanță legătura nu s-a rupt, iar mulți dintre copii lucrează în continuare cu „fratele/sora” mai mare, așa cum îi văd ei.   

„Copiii au început să lucreze cu ei, s-au acomodat rapid și s-au împrietenit. Au început să vorbească despre voluntarii lor și cât de bine lucrează împreună. Acum, la 5 luni distanță de proiect, 80% de voluntari încă sunt în proiect, copiii fac progrese, citesc mai bine, scriu și își fac temele mai des.

Mulțumim voluntarilor că suntem împreună în această aventură!”

Dacă la începutul proiectului majoritatea dintre copii abia începea recunoștea literele alfabetului, cu multă muncă, răbdare și perseverență din partea voluntarilor și a celor mici, rezultatele au început să apară. S-au format legături și lucrul după ore continuă, iar feedback-ul copiilor e grăitor: „Pentru mine, Miruna este ca o soră mai mare. Eu pot vorbi cu ea aproape orice. Miruna m-a învățat multe lucruri noi și aș dori să ne vedem cât mai mult timp de acum încolo. M-a ajutat să-mi înving teama de dentist. Mulțumesc Miruna pentru tot!” (A, clasa a III-a – Renașterea, Călărași) și „Cristian este un meditor foarte ok. Nu este scorțos, ba din contră este de treabă! Chiar reușesc să înțeleg ceva din materia de la școală. Găsește mereu câte o modalitate de a mă face să pricep.

Unul dintre feedback-urile voluntarilor este cel al Ioanei Dănescu, în care ne-a povestit ce a însemnat pentru ea experiența de a lucra cu viitorii adulți de mâine: „Într-o lume atât de mare și de complexă, e bine să înțelegem că de cele mai multe ori lucrurile mici ne aduc împreună. Legăturile dintre noi se creează prin povești. Tot ce spunem și facem este o poveste. “România învață să zâmbească” a fost un proiect care a reușit sa ne amintească de acest lucru, prin frumusețea conexiunii dintre oameni. În final, proiectul ne-a  oferit mai multe decat experiențe și informații noi: a creat o poveste nesfârșită, care ne-a lăsat pe fiecare în parte cu un zambet larg, sincer.” Ioana Catrinel Dănescu.

Alberto Mihai Brătucu, Coordonatorul proiectului, a declarat: „Mă bucur că am avut şansa să coordonez un proiect aşa de frumos, cu o echipă de voluntari foarte dedicați. Studenții la medicină dentară din toată țara au dovedit că nu sunt impasibili la greutățile prin care trece societatea actuală, reuşind să aducă şcoala în locuri greu accesibile. A fost o mobilizare exemplară şi este de menționat faptul că aceştia încă continuă să îi ajute pe cei mici la şcoală.”

Proiectul „România învață să zâmbească” derulat de Federația Studenților în Medicină Dentară din România a adus la un loc 100 de voluntari inimoși, care au lucrat cu elevi din 7 comunități Teach for Romania, iar Flavius Gugiu, Președintele organizației, crede că oferind ajutor copiilor la teme, ei devin mai motivați să învețe și capătă mai multă încredere că visul lor poate deveni realitate.

„Doresc să îi felicit pe voluntari pentru toată munca și efortul depuse în cadrul proiectului “România învață să zâmbească”, organizat de Federația Studenților în Medicină Dentară din România, în parteneriat cu organizația Teach for Romania și cu sprijinul asociațiilor locale membre FSMDR și nu numai.

Fiecare voluntar a adus o contribuție semnificativă în viața copilului cu care a lucrat în această perioadă, prin îmbunătățirea nivelului de educație al celor mici, atât prin ajutorul oferit la teme, cât și prin lecțiile de profilaxie. Fără să vă dați seama, ați devenit mentori, învățători, dar cel mai important, prieteni.

Ne-am bucurat să vedem că mulți dintre voluntari continuă să fie alături de copii și de familiile acestora și pentru asta suntem recunoscători. Viitorul adulților de mâine este în mâinile noastre, iar noi, prin sprijinul oferit, îi putem ajuta să nu renunțe la școală și implicit la visul lor. Mulțumim tuturor voluntarilor pentru implicarea și seriozitatea de care ați dat dovadă! Ați demonstrat că faceți parte din generația care își dorește să aducă o schimbare pozitivă în societate, dar poate cel mai important, ați dat dovadă de omenie și empatie, caracteristică esențială în viitoarele voastre profesii.”

Valentina Govoreanu face parte din generația a 7-a de profesori și învățători ai programului Teach for Romania, iar anul acesta este sprijinită în cadrul co-finanțării United Way Romania.

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.