Scopul meu la orele de istorie este să învăț copiii să gândească critic și să-și pună întrebări. În momentul în care toți elevii vor avea îndoieli legate de ceea ce li se predă la școală, abia atunci cred că ne vom vindeca. A modela caracterul unui copil este o responsabilitate mare, dar și o bucurie enormă.
Vali a fost încă de mic pasionat de istorie, motiv pentru care, după o facultate de Drept pe care nu o regretă și unde consideră că s-a dezvoltat foarte mult, a ales să-și ducă pasiunea la un alt nivel și să o aprofundeze. Așa a ajuns să urmeze Facultatea de Istorie, dar și un master și un doctorat în domeniu, știind încă de atunci că vrea să intre în sistemul de învățământ.
Un alt lucru pe care îl făcea cu drag era să fie aproape de tineri, să îi mentoreze, dar și să susțină cauze în care crede, implicându-se activ în diverse asociații care promovau drepturile romilor.
De altfel, împreună cu o întreagă echipă, a reușit să pună bazele și primei biblioteci despre istoria romilor, proiect de care este tare mândru.
De Teach a auzit de la un absolvent al programului, care îl tot încuraja să se înscrie. Nu a stat mult pe gânduri și ni s-a alăturat, iar de 2 ani este alături de zeci de elevi chiar în liceul în care, odată, a fost și el elev.
Eu am intrat în învățământ cu gânduri foarte mari – în 7 ani să devin director și în 12 inspector general. Mi-aș dori mult să ajung director într-o școală rurală și să am posibilitatea să o dezvolt, să o aduc la standarde normale, să creez un loc în care copiii să vină cu drag și să nu-și mai dorească să plece. Sau chiar să ridic un astfel de spațiu într-o comunitate săracă, pentru copiii fără posibilități. Să le pot oferi șansa la educație și la o viață normală.