Oamenii care susțin schimbarea – Otilia Chiselev

March 15, 2020
Comments Off on Oamenii care susțin schimbarea – Otilia Chiselev
Otilia este dintr-un sat izolat, din Delta Dunării, situat la 3 ore de mers cu vaporul până la cel mai apropiat oraș, Tulcea. Acolo a făcut școala primară, o perioadă de care își amintește cu drag și pentru care îi este recunoscătoare învățătorului său, care a reușit să-i cultive dorința de cunoaștere ce o urmărește și în prezent. În clasa a 5-a începea deja naveta într-o comună apropiată, însă la scurt timp urma să se mute, împreună cu fratele ei mai mare, la Sulina. Au fost ani dificili, cu eforturi constante atât din partea lor, cât și a părinților, însă dorința de a studia și de a demonstra că poate i-au fost alături la fiecare pas.
Mie mi-a plăcut dintotdeauna să învăț. Nu am știut niciodată ce vreau să mă fac când o să fiu mare, nu am avut o pasiune pentru ceva anume și nici vreun fel de îndrumare, însă cumva am ajuns la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, unde cel mai tare m-au atras psihologia vârstelor și cea socială.
De Teach a aflat în ultimul an de facultate și nu i-a venit să creadă că există un program atât de aliniat cu ceea ce își dorea și ea să facă.
Mi se părea idilic – să merg la niște copii la care nu merge nimeni. M-am gândit imediat la copiii din satul meu natal, pe care i-am descoperit, cu adevărat, în timpul facultății, cu ocazia practicii. Mă fascinau. Îmi dădeam seama cât sunt de deștepți și ce potențial de creștere era acolo. Și acela a fost momentul în care ceva s-a declanșat în mine. Voiam să fac asta. Să mă întorc la ei.
Pentru început s-a mutat la București, iar de aproape 2 ani este alături de o comunitate de la marginea acestuia, din rolul de învățătoare, în programul nostru.
Ce îmi place cel mai mult la Teach este că oamenii nu se duc să schimbe ei ceva, ci să susțină schimbarea, să îi ajute pe copii să se susțină singuri.
A fost o perioadă plină de provocări, însă și cu multe lecții la nivel personal, în care și-a dat seama că asta este ceea ce își dorește să facă pe termen lung. Iar visul ei de a se întoarce cândva acasă și de a crește o comunitate împreună cu copiii de acolo este mai viu ca niciodată.

Află mai multe detalii și hai alături de noi!