Construim modele pentru viitor. Alături de Mihai Soare, alumnus Teach for Romania.

January 25, 2021
Comments Off on Construim modele pentru viitor. Alături de Mihai Soare, alumnus Teach for Romania.

Pentru Mihai, arta este mai mult decât o pasiune – este forma lui de a se exprima liber, de a vedea lumea înconjurătoare, de a fi. Modelul său a fost chiar bunicul, o persoană foarte importantă din viața lui, cu care și-a petrecut mare parte din copilărie.

Bunicul a fost cel mai bun educator pe care îl puteam avea. Îmi stimula foarte mult imaginația, mă ducea în lumea poveștilor, mă ajuta să descopăr lumi noi.

Înainte de a se înscrie în programul Teach for Romania și de a deveni profesor de arte plastice, Mihai a fost o scurtă perioadă asistent social și liber profesionist în grafică și pictură. Era departe de el gândul de a deveni profesor, însă a ajuns să cunoască mai bine sistemul de învățământ printr-un proiect, iar experiența pe care a avut-o atunci a fost dezamăgitoare și i-a stârnit un sentiment profund de nedreptate. Nu se schimbase nimic din ceea ce știa ca elev.

Am refuzat să accept că anumite lucruri nu pot fi schimbate. Nevoia de schimbare era foarte prezentă, iar Teach for Romania a apărut în viața mea chiar atunci.

Nu a fost o experiență ușoară. A avut multe provocări atât la clasă, cât și în afara ei și, în timp, a înțeles că schimbarea nu se poate produce doar cu o oră de educație plastică pe săptămână și în niciun caz de unul singur.

Este nevoie de o schimbare de mentalitate. Educația plastică și cea vizuală nu sunt luate în serios, iar rezistența la schimbare este, din păcate, foarte mare în sistemul de învățământ românesc, unde lucrurile încă funcționează punând în prim plan doar materiile de examen. Este nevoie să înțelegem că elementele vizuale ajută creierul să se dezvolte altfel, te ajută să te orientezi altfel, să înțelegi mai bine mediul în care trăiești. Poți vedea altfel lumea. Iar acesta este un subiect ce cred că trebuie abordat încă din educația timpurie.

Schimbarea sistemică are nevoie de timp și de oameni determinați. A fi profesor într-un mediu provocator este doar primul pas. Cu experiența celor 2 ani de program și cu un nou bagaj de abilități și competențe, alumnii programului nostru sunt pregătiți să-și folosească experiența pentru a influența și mai mult sistemul educațional din diverse roluri strategice: în media, prin creșterea conștientizării în ceea ce privește importanța educației din România, prin influențarea politicilor publice, ca inovatori sociali și comunitari, prin formarea altor profesori sau chiar din interiorul școlilor, ca profesori, directori, metodiști sau inspectori școlari.

Află mai multe detalii și hai alături de noi!