Construim modele pentru viitor. Alături de Gabriela Secoșan, alumnă Teach for Romania.

March 1, 2021
Comments Off on Construim modele pentru viitor. Alături de Gabriela Secoșan, alumnă Teach for Romania.

Gabriela este absolventă a programului nostru și în prezent director al programului “Profesori Fericiți pentru România”. Nu luase vreodată în calcul ideea de a deveni profesor, deși încă din liceu făcea meditații la limba engleză cu elevi care se pregăteau pentru bacalaureat. I-a plăcut atât de mult, încât nu s-a oprit din predat nici pe perioada facultății sau când a devenit angajata unei corporații.

Când am văzut anunțul Teach for Romania, am simțit că asta este ceea ce vreau să fac și cine vreau să devin. Ce m-a atras cel mai mult a fost ideea că voi putea avea un impact în viețile copiilor, că voi putea fi un profesor și un om care să creadă în ei, așa cum merită. A fost o experiență care m-a transformat fundamental. Cred că după ce ai învățat ceva nou despre lume, ai schimbat o paradigmă, știi să faci lucrurile altfel și este esențial să continui să crești, să nu te oprești din a construi ceva de impact. Ce face Teach-ul este să îți ofere o fundație, iar apoi rămâne de datoria fiecăruia să decidă ce va face cu această fundație.

Astăzi, la aproape 2 ani de la finalizarea programului, Gabriela creează programe de susținere emoțională și comportamentală pentru profesorii din învățământul de stat, pentru că știe cât e de important să investești în adulții care le sunt modele copiilor.

Experiența în Teach mi-a arătat că elevii, indiferent de mediul din care vin, sunt capabili, curajoși și visători, și că rolul meu ca profesor este să le păstrez aceste calități native. Acesta a fost și principalul motiv pentru care, după finalizarea programului Teach, am ales să îmi îndrept atenția către adulții din viața copiilor, ca ei, la rândul lor, să îi poată susține și inspira. Consider că este esențial ca alumnii programului să se implice mai departe în direcțiile strategice ale organizației, acolo unde simt că pot avea impact autentic bazat pe calitățile și dorințele lor.

Cu experiența celor 2 ani de program și cu un nou bagaj de abilități și competențe, absolvenții programului nostru sunt pregătiți să-și folosească experiența pentru a influența și mai mult sistemul educațional din diverse roluri strategice: în media, prin creșterea conștientizării în ceea ce privește importanța educației din România, prin influențarea politicilor publice, ca inovatori sociali și comunitari, prin formarea altor profesori sau chiar din interiorul școlilor, ca profesori, directori, metodiști sau inspectori școlari.