Construim modele pentru viitor. Alături de Daniel Pomian, generația a 7-a Teach for Romania.

April 1, 2021
Comments Off on Construim modele pentru viitor. Alături de Daniel Pomian, generația a 7-a Teach for Romania.

După 17 ani de lucru în IT, Daniel a simțit că a venit timpul pentru o schimbare. Se gândea de mult timp că i-ar plăcea să predea, să contribuie la formarea unor oameni, să îi poată inspira, încuraja și susține, să le ofere perspective noi. Zis și făcut – în primăvara anului trecut se alătura comunității Teach for Romania, ca participant în generația a 7-a.

Am rezonat cu mesajul, misiunea și valorile Teach, dar și cu modul prietenos de abordare a lucrurilor, de a colabora, la pachet cu încrederea pe care o inspiră. A contat mult puterea comunității și faptul că nu ești singur pe acest drum. În același timp, am simțit că în IT sunt ca într-o bulă, că nu cunosc cu adevărat societatea în care trăiesc. Mi-am dorit să fiu mai implicat în societate, într-o comunitate, să am și o altfel de împlinire, care îmi lipsea în IT. Totodată, am simțit că am nevoie de această experiență pentru dezvoltarea mea personală, de leadership, de depășire a unor limite.

Daniel consideră că este nevoie de diversitate în educație, de modele atât masculine, cât și feminine pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil. Și-ar dori ca elevii să înțeleagă într-un mod cât mai natural faptul că atât femeile, cât și bărbații contribuie la educație – la școală și în familie – și că ambii sunt responsabili. În plus, crede că este foarte important pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale ale copiilor ca aceștia să aibă modele diverse, cu care să relaționeze ușor și care să îi inspire. Din septembrie anul trecut se bucură să fie și el unul dintre aceste modele la care elevii se raportează și nu regretă nicio secundă că a făcut acest pas. De altfel, toată lumea l-a admirat, susținut și i-a apreciat curajul.

La finalul celor 2 ani de program, Daniel se vede mai încrezător, cu un leadership mai natural, cu o mai mare reziliență, colaborând într-un mod cât mai eficient atât cu elevii, cât și cu colegii profesori. De asemenea, crede că aceste abilități și competențe îl vor ajuta foarte mult la a pune în practică lucrurile pe care și le dorește pentru a îmbunătăți activitatea la clasă – ore mai faine, mai relevante și adaptate nevoilor elevilor, cât și pentru a îmbunătăți activitățile din școală – digitalizarea unor procese, încurajarea colaborării între profesori, învățarea reciprocă etc.

Pe termen lung, i-ar plăcea să fie atât mentor pentru alți profesori, cât și să-și aducă contribuția la revizuirea și îmbunătățirea programei școlare, să ajute la construirea de modele de evaluare, atragerea de sponsorizări sau chiar să vină cu idei de programe sau proiecte școlare si extrașcolare, cu focus pe dezvoltarea elevilor și a profesorilor din sistemul public de învățământ.