Construim modele pentru viitor. Alături de Cristian Gheorghe, generația a 7-a Teach for Romania.

March 26, 2021
Comments Off on Construim modele pentru viitor. Alături de Cristian Gheorghe, generația a 7-a Teach for Romania.

Înainte de a intra în programul Teach for Romania și de a deveni învățător, Cristian a lucrat în teatrul independent, îndeplinind diferite roluri, de la actor, critic de teatru, dramaturg până la asistent producție sau facilitator cursuri de teatru. Încă din vremea în care lucra activ în zona teatrului era interesat de dimensiunea educațională a artei prin care poți să ajungi la ceilalți, în care fiecare este, pe rând, în postura de elev, respectiv de profesor, într-un proces democratic de co-creare de lumi posibile ca parte a unui ecosistem regenerabil și autonom. A ales să devină învățător în programul nostru în primul rând pentru că a rezonat cu valorile organizației, dar și cu misiunea de a produce o schimbare la firul ierbii pentru copiii din mediile vulnerabile, de a le oferi șanse egale la o educație de calitate.

Am avut parte de un cor de voci care a chestionat prezența mea în calitate de nou învățător din 3 perspective: o dată pentru că nu sunt părinte, deci nu pot empatiza cu nevoile copiilor, a doua oară pentru că provin din zona teatrului, ceea ce m-ar fi împiedicat să fiu un bun profesionist și a treia oară pentru că sunt bărbat. Comunicarea, colaborarea constantă și crearea unui spațiu în care să se simtă în siguranță au contat foarte mult. În plus, dincolo de piedici, cred că e important să pornești la drum cu onestitate și să îți asumi un anume tip de de vulnerabilitate și deschidere care să îți permită să ai acces la interiorul tău și să capeți o fluiditate proprie.

 

Cred cu tărie că este important ca elevii de primar sau de gimnaziu să aibă parte de modele masculine sănătoase, fără ca acestea să reprezinte o excepție în universul și în viața lor de zi cu zi. Există o nevoie urgentă de perspective diferite și de alternative viabile pentru a diminua discrepanțele urban-rural din sistemul educațional românesc, iar aducerea mai multor bărbați la catedră poate să contribuie la nivel de reprezentări și modele pentru toți elevii și poate chiar să ajute la schimbarea unor mentalități.

Cristian este în primul an de program acum, însă deja lucrează la visul lui pe termen lung. Își dorește să își dezvolte din ce în ce mai mult abilitatea de a gândi strategic și sistemic, să învețe să gestioneze riscurile cu mai multă claritate, dar și să genereze schimbări variate în mediile în care se află prin construirea și consolidarea unor parteneriate eficiente.

Visul meu a fost să am încredere în mine. Acum vreau să-i ajut pe ceilalți să creadă în ei și îmi doresc să pun bazele unui Centru Educațional în Studiul Emoțiilor.