Construim modele pentru viitor. Alături de Bianca Păcurar, alumnă Teach for Romania.

March 15, 2021
Comments Off on Construim modele pentru viitor. Alături de Bianca Păcurar, alumnă Teach for Romania.

Bianca este de profesie psiholog, însă de-a lungul timpului a contribuit ca voluntar în mai multe asociații, fundații și instituții, lucrând cu studenți, elevi și copii din mediul dezavantajat. În 2017, pasiunea pentru educație a determinat-o să se înscrie în programul Teach for Romania.

Am decis că la 25 pot oferi doi ani din viața mea pe de-a-ntregul. M-am mutat cu sufletul și cu toate catrafusele la Ungra și-am desprăfuit și bibilit potențialul copiilor, atât cât m-am priceput eu.


Anii Teach for Romania au fost anii cel mai bine investiți din viața mea. Nu am mers în misiunea Teach pentru mine, dar cred că în final am plecat cu cel puțin la fel de multe bogății imateriale ca cele pe care le-am lăsat acolo. Printre bogățiile pe care le port în desagă sunt reziliența, capacitatea de a stabili obiective strategice și a le urmări pe termen lung, capacitatea de a interacționa cu diferite tipuri de oameni, deprinderea de a-mi monotoriza rezultatele și multe cunoștințe despre educație, despre sistem și despre cum se petrece învățarea și dezvoltarea umană.

În prezent este angajat al Secretariatului General al Guvernului, unde se ocupă de proiecte educaționale, culturale și sociale în județul Harghita, iar în timpul liber lucrează la un proiect de cercetare în domeniul educației. Știe că misiunea ei în educație continuă și după cei 2 ani de program și se bucură să facă parte dintr-o comunitate puternică de alumni.

Alumnii Teach for Romania au câteva calități care îi face foarte valoroși:

1. Au trecut un proces de selecție riguros înainte de a ajunge la catedră, lucru care vorbește despre potențialul lor.

2. Și-au asumat sacrificii personale mari și uneori foarte mari pentru misiunea lor: unii fac naveta 5-6 ore pe zi, alții și-au pus viața în bocceluță și s-au mutat, mulți au ales școli care seamană cu cufărul fetei babei când ar fi putut liniștit să lucreze în locații moderne pe bani mai mulți – asta vorbește despre caracterul lor.

3. Au rezistat în școli cu multe provocări și au reușit uneori lucruri nemaipomenite acolo – asta vorbește despre experiența lor.

Cine este potrivit să intervină în educație dacă nu oamenii cu potențial, caracter și experiență?”

Cu experiența celor 2 ani de program și cu un nou bagaj de abilități și competențe, absolvenții programului nostru sunt pregătiți să-și folosească experiența pentru a influența și mai mult sistemul educațional din diverse roluri strategice: în media, prin creșterea conștientizării în ceea ce privește importanța educației din România, prin influențarea politicilor publice, ca inovatori sociali și comunitari, prin formarea altor profesori sau chiar din interiorul școlilor, ca profesori, directori, metodiști sau inspectori școlari.