Construim modele pentru viitor. Alături de Andrei Hultoană, alumnus Teach for Romania

March 28, 2020
Comments Off on Construim modele pentru viitor. Alături de Andrei Hultoană, alumnus Teach for Romania

Andrei nu s-a gândit niciodată că ar putea deveni profesor. Pasiunea pentru geografie a început însă în gimnaziu, motiv pentru care alegerea facultății a fost una foarte ușoară. Aici a descoperit pentru prima dată revista National Geographic, de care s-a îndrăgostit instant și care, ani mai târziu, avea să fie motivul pentru care se muta la București. Era impresionat de modul în care erau expuse informațiile și și-a spus că vrea și el să facă asta. Așa că a început să scrie mici texte și articole, neștiind atunci că și scrisul se va transforma, curând, într-o pasiune.

Imediat după facultate, s-a mutat la București, însă visul de a scrie pentru National Geographic nu a mai prins contur. Pasiunea pentru scris, în schimb, a rămas și chiar l-a determinat să se înscrie la un master în jurnalism tematic. Au fost 2 ani minunați, care i-au confirmat că are talent și că este în locul potrivit. În timp, textele jurnalistice s-au transformat în texte literare, iar apoi în proză scurtă și chiar începuturi de romane. În paralel, era și angajat la o agenție de turism. Mai apoi, a făcut trecerea către corporație. Au trecut aproape 10 ani, până când și-a dat seama că este prins într-o poveste care nu mai este despre el.

Am ales să fac pasul spre educație așa cum face cineva un pas în afara plutonului: nesigur și, în același timp, hotărât. Eram angajatul uneia dintre cele mai respectate multinaționale din București, dar simțeam pe zi ce trece că trăiesc într-un glob de cristal. Mi-am zis că trebuie să merg la baza societății, acolo unde se construiesc de zor, într-un șantier nesfârșit, multiplele caractere ale umanității și să văd cu ochii mei ce se-ntâmplă. Să inspir și să mă inspir, să educ și să mă educ, și poate chiar să-mi găsesc o nouă carieră.

Așa a ajuns profesor la sat, într-un program care se potrivea mănușă cu dorințele lui de atunci. Acum este alumnus Teach și în continuare alături de misiunea noastră, contribuind la recrutarea următoarelor generații de profesori care să umple școlile din România.

Mă gândesc că fiecare român ar trebui să încerce măcar doi ani meseria de învățător sau de profesor în țara lui. Cred că multe se vor trezi în el însuși. Va ști de ce România arată așa cum este astăzi, va afla lucruri despre sine însuși, pe care nu le știa – și bune și rele – își va pune problema semnificației în act, nu doar filosofic, va părăsi visarea pentru o perioadă și va experimenta realitatea de care de multe ori ne ascundem. Se va maturiza, se va disciplina, se va responsabiliza, va contribui la formarea unor caractere și va deveni mai curajos. Și dacă asta nu e de-ajuns, va afla că cei mici sunt o oglindă sinceră și că se va vedea în ei așa cum este el cu adevărat.

Află mai multe detalii și hai alături de noi!