Construim modele pentru viitor. Alături de Andrei Bărbos, generația a 7-a Teach for Romania.

March 3, 2021
Comments Off on Construim modele pentru viitor. Alături de Andrei Bărbos, generația a 7-a Teach for Romania.

O mare parte din dezvoltarea profesională a lui Andrei a constat în pregătirea sa ca biolog și în implicarea în diverse proiecte de cercetare. În viziunea lui, educația este fundamentul dezvoltării durabile, iar a fi profesor este ceva ce își dorea de câțiva ani.

Am avut mai multe întâlniri cu pedagogia în facultate, prin practica pedagogică și prin interacțiunile cu studenții din perioada doctoratului și a fost o experiență care mi-a atras atenția. În plus, prezența comunității Teach for Romania o simt ca pe o gură de aer proaspăt, mai ales că e atât de ușor sa fii înghițit de sistem și să uiți de idealurile care te-au adus acolo.

El a fost norocos să aibă în anturajul său mai mulți prieteni profesori, astfel încât, nu doar că nu s-a lovit de preconcepții, ci dimpotrivă, a fost încurajat să urmeze această meserie.

Cred că atât copiii, cât și societatea au nevoie și de modele masculine de profesori și învățători. Copiii beneficiază de un model comportamental și emoțional masculin. În același timp, se creează un precedent, un ideal de posibilă profesie în mentalul copiilor și al societății. Cred că e benefic pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor să fie expuși unor modele diverse, atât masculine, cât și feminine, să poată descoperi ce îi fascinează. Social, avem nevoie de diversitate, iar numărul redus de bărbați care aleg această profesie, poate din cauza unor presiuni sau preconcepții, nu ajută în acest sens.

Andrei este în primul an de program și predă în 4 școli din județul Mureș. Se simte norocos că are clase cât se poate de diferite, fiecare cu provocările ei și crede că, până la finalul programului, va dobândi un set de competențe și abilități ce îi vor fi de mare folos în viitor. Planul său este ca, după câțiva ani la catedră în care își va consolida experiența profesională, să formeze și alți profesori din sistem.

Cu experiența celor 2 ani de program și cu un nou bagaj de abilități și competențe, absolvenții programului nostru sunt pregătiți să-și folosească experiența pentru a influența și mai mult sistemul educațional din diverse roluri strategice: în media, prin creșterea conștientizării în ceea ce privește importanța educației din România, prin influențarea politicilor publice, ca inovatori sociali și comunitari, prin formarea altor profesori sau chiar din interiorul școlilor, ca profesori, directori, metodiști sau inspectori școlari.