Construim modele pentru viitor. Alături de Adriana Simac, alumnă Teach for Romania.

February 1, 2021
Comments Off on Construim modele pentru viitor. Alături de Adriana Simac, alumnă Teach for Romania.
Adriana a avut încă de mică înclinația de a-i ajuta pe copiii marginalizați să se integreze mai ușor la școală. Își amintește că deseori sărea în apărarea lor, îi ajuta la teme sau le era camarad de joacă. După finalizarea liceului, gândul la o carieră în asistență socială era tot mai prezent, iar mătușa ei, care îi observase înclinațiile de-a lungul timpului, a fost un om important care a susținut-o în această direcție.
 
Imediat după facultate a lucrat pentru o scurtă perioadă la Direcția Generală pentru Protecția Copilului, iar apoi vreo 8 ani într-un proiect de prevenire a abandonului familial și școlar în medii defavorizate, lucrând atât cu copiii, cât și cu părinții acestora. Contactul cu sistemul de educație l-a avut tot prin acest proiect, unde a reușit să organizeze câteva grupuri de dezvoltare pentru copii, în parteneriat cu școlile. A fost o experiență revelatoare, pentru că și-a dat seama cât de mult își dorește, de fapt, să fie alături de copii în procesul educațional.
 
Mi-am dat seama cât de mare e nevoia de relaționare zilnică pentru a vedea niște rezultate. Mi-am dat seama cât de mult îmi doresc să intru în învățământ, iar Teach a apărut în viața mea chiar atunci.
A ajuns să predea într-o comunitate care îi era foarte cunoscută din rolul de asistent social, iar intervenția la clasă a fost astfel mai ușoară. La nivel emoțional a fost greu, însă, dar nimic nu se compară cu bucuria de a îți depăși propriile limite, alături de schimbările pe care le poți vedea la elevii tăi.
 
Ce m-a făcut să îmi doresc să contribui în zona educației a fost recunoștința față de modul în care educația și oportunitățile de dezvoltare mi-au schimbat viața și m-au făcut să devin ceea ce sunt astăzi. Pentru mine, cunoașterea înseamnă viață și cred că orice copil trebuie să aibă acces la ea.
 
Visul Adrianei este să se mute la un moment dat într-o zonă rurală și să dezvolte un centru pentru copiii de acolo, unde să le poată oferi atât suport școlar, cât și activități de dezvoltare personală și emoțională. Își dorește să aibă un impact atât asupra lor, cât și asupra comunității, iar până atunci vrea să-și folosească experiența acumulată în sistemul de învățământ și în domeniul asistenței sociale pentru a veni cu o viziune nouă, integrativă.