Adrian are peste 15 ani de experiență în domeniul ONG, atât în domeniul dezvoltării comunitare, din punct de vedere social și economic, cât și în domeniul educației, cu focus pe educație nonformală. Deși la bază este asistent social, a lucrat în special ca manager de proiecte și programe de finanțare, cât și în domeniul consultanței și formării.
Și-a dorit mult să cunoască o comunitate rurală, să înțeleagă mai bine sistemul educațional, mai ales din perspectiva rolului important pe care îl are în viața unei comunități, și, cel mai important, să lucreze mai îndeaproape cu copiii, lucru pe care l-a urmărit și în activitatea sa ca lider de cercetași în urmă cu mai mulți ani. Așa a devenit învățător în Augustin, un sat din județul Brașov, cu sprijinul programului nostru.
Am observat că în învățământul gimnazial ponderea bărbaților este mult mai mare decât în învățământul primar. Personal nu m-am lovit de prejudecăți, însă alegerea a generat o uimire. De exemplu, la prima ședință publică de repartizare, din numărul total de candidați pentru învățători (câteva zeci), eram maxim 5 bărbați, mai puțin de 10%. Piedica există mai degrabă în mentalul colectiv, educația fiind percepută în responsabilitatea femeii. Iar, din păcate, ideea ca un bărbat să fie educator nu este promovată ca o opțiune. Eu cred însă că este o opțiune – pe cât de provocatoare și plină de satisfacții la nivel personal, pe atât de importantă pentru copii.
La aproape un an de la finalizarea programului, Adrian este tot alături de comunitatea din Augustin, cu care încă are planuri mari. Edubuzz, un autobuz vechi transformat într-un centru educațional pentru copiii din sat, este proiectul pe care l-a pus „pe roți” împreună cu Natalia, participantă în programul nostru, dar și cu ajutorul a multor oameni inimoși. Iar acesta este doar începutul pentru ceea ce încă își propune să construiască în această comunitate.
Cu experiența celor 2 ani de program și cu un nou bagaj de abilități și competențe, absolvenții programului nostru sunt pregătiți să-și folosească experiența pentru a influența și mai mult sistemul educațional din diverse roluri strategice: în media, prin creșterea conștientizării în ceea ce privește importanța educației din România, prin influențarea politicilor publice, ca inovatori sociali și comunitari, prin formarea altor profesori sau chiar din interiorul școlilor, ca profesori, directori, metodiști sau inspectori școlari.