Construim modele pentru viitor. Alături de Adrian Dumitrescu, generația a 7-a Teach for Romania.

March 10, 2021
Comments Off on Construim modele pentru viitor. Alături de Adrian Dumitrescu, generația a 7-a Teach for Romania.

Ce au în comun și ce importanță au Gandalf din Stăpânul Inelelor, Yoda din Războiul Stelelor, Dumbledore din Harry Potter? Ei reprezintă arhetipuri masculine ale mentorului, legătura profesor – elev. Așa și profesorul / învățătorul poate să fie un model pentru elevii de la clasă. Toți elevii, mai ales cei din ciclul primar, sunt eroi în devenire, iar învățătorul îi poate ghida spre versiunea lor cea mai bună.

Adrian este în primul lui an la catedră, ca învățător. Deși pregătirea și experiența lui profesională sunt în mare parte în domeniul politic, trecerea către educație și dezvoltarea oamenilor a venit cât se poate de natural. Pasiunea pentru istorie și-a descoperit-o în urma unei experiențe de voluntariat din cadrul unei organizații studențești, iar următorul pas a fost să aplice la un master în domeniu, tocmai în Scoția. Acolo, din dorința de a cunoaște sistemul de învățământ, a devenit mentor pentru câțiva tineri, în cadrul unui program. Această experiență i-a reconfirmat pasiunea pentru educație și pentru dezvoltarea elevilor. Iar de aici până la a pune o cărămidă la educația copiilor din țara sa natală, a mai fost doar un pas. Își dorea să contribuie la o cauză mai mare decât el, iar Teach a fost locul perfect în care a simțit că poate face o diferență atât la nivel de clasă, cât și la nivel comunitar.

Prima competență pe care o trăiesc și eu, dar și elevii mei este perseverența/reziliența. Capacitatea de a te adapta și de a fi ok cu un nivel înalt de incertitudine este importantă în acest program. O altă competență pe care o folosesc în acest program este capacitatea de autodepășire și cunoaștere de sine prin diferitele traininguri, mentorat, feedback, dar mai ales prin expunerea la diferite situații. Gândirea critică și planificarea strategică sunt abilități pe care le folosesc încă din timpul Academiei de Leadership și Pedagogie. Acestea mă ajută să am o abordare strategică pentru tot anul școlar, dar și în activitățile zilnice de la clasă. Consider această paleta de abilități atât soft (prin strategii de comunicare, dezvoltare de relații cu părinții sau diferiți actori din comunitate, empatie), cât și hard (planificare unități de lecție plecând de la competențe, metode de dirijare a învățării etc) sunt o trusă de instrumente necesare oricărui viitor, dar și actual cadru didactic și al unui agent de schimbare în educația din România, pe termen lung.

Cu experiența celor 2 ani de program și cu un nou bagaj de abilități și competențe, absolvenții programului nostru sunt pregătiți să-și folosească experiența pentru a influența și mai mult sistemul educațional din diverse roluri strategice: în media, prin creșterea conștientizării în ceea ce privește importanța educației din România, prin influențarea politicilor publice, ca inovatori sociali și comunitari, prin formarea altor profesori sau chiar din interiorul școlilor, ca profesori, directori, metodiști sau inspectori școlari.