Construim modele pentru viitor. Alături de Ada Barbu, alumnă Teach for Romania

February 10, 2021
Comments Off on Construim modele pentru viitor. Alături de Ada Barbu, alumnă Teach for Romania

Spirit curajos și călător, cu o poftă de învățare nebună și cu mare drag de oameni – așa am putea să o descriem pe Ada în câteva cuvinte.

Știe ce înseamnă o copilărie fără posibilități materiale, însă a avut noroc de părinți care i-au oferit expunerea de care avea nevoie pentru a-și descoperi și explora pasiunile. I-ar fi plăcut să studieze muzica, însă a rămas doar la nivel de pasiune. În schimb, a ajuns să călătorească, să cunoască oameni noi, să predea și să îndrume tineri în diverse proiecte la care a participat.

A fost dintotdeauna o fire curioasă și atrasă de diversitate, motiv pentru care nici alegerea facultății nu a fost una ușoară. A terminat atât SNSPA-ul, cât și Pedagogia, iar în paralel preda limba engleză adulților și activa și într-o organizație studențească. Pe parcurs, începuse să-i placă din ce în ce mai mult lumea training-ului. Aici se simțea în elementul ei.

Eu aveam în plan să devin trainer, începusem să fac training și în multinaționalele la care lucrasem, aveam și proiecte în Universitatea Alternativă, mai ales pe educație non-formală, cu tineri. Nu mă gândeam să lucrez cu copiii atunci când am auzit de Teach, dar m-a atras din prima să schimb segmentul de vârstă. M-a atras și faptul că ei erau cam la fel ca mine, iar mie mi-a plăcut mereu să ajut. Știu că nici mie nu mi-a fost ușor.

Nu a fost ușoară nici experiența celor 2 ani de program. A fost cu multe greșeli, dar și cu bucurie, iar gândul ei era mereu la copii și la binele lor. Încă din timpul programului începuse să cocheteze cu pedagogiile alternative și, în special, cu metoda Montessori. Studia, vizita școli, dezbătea cu alți prieteni pasionați de educație tot ceea ce descopereau. Așa a ajuns ca, după finalizarea programului, să fie învățătoare Montessori în București, iar de aproape 3 ani deja, să predea la o școală Montessori din Cehia.

Acum lucrez cu copii care au posibilități financiare mari, însă mi-am dat seama că și ei au aceleași probleme emoționale ca cei din medii defavorizate. Cel mai important lucru pentru fiecare copil, însă, cred că este expunerea. Asta vreau să ofer eu ca om – nu neapărat bani sau alte resurse, ci expunere. Visul meu de ceva vreme este să construiesc o școală Montessori pentru toți copiii, indiferent de mediul în care trăiesc. În Brașov. Acasă.