Conferința Qudwa Teachers’ Forum din Abu Dhabi, UAE

March 16, 2018
SuperTeach
Comments Off on Conferința Qudwa Teachers’ Forum din Abu Dhabi, UAE

Autor: Ionela Munteanu, alumnus Teach for Romania, generația a II-a

22310316_1431205530332858_329571482683221280_n

„Qudwa” este un cuvânt în arabă care înseamnă „role-model” și care, într-adevăr, reflectă realitatea conferinței internaționale la care am participat alături de alte două colege din Teach for Romania și unde am avut ocazia să cunosc oameni cu adevărat inspiraționali!

Pentru mine a fost o șansă extraordinară de a cunoaște oameni pasionați de educație, o răsplată a muncii mele de până acum ca educator. Am simțit că tot ceea ce făcusem până atunci nu fusese în zadar și am știut și că această șansă vine cu responsabilitatea de a împărtăși și altora din ceea ce am învățat acolo.

Fiecare astfel de eveniment contează enorm la dezvoltarea mea profesională și, implicit, a celor cu care lucrez, de la cei mai mici dintre învățăceii mei până la cei mai mari.

Idei inovative care s-au vehiculat la conferință

Conferința a fost organizată de către prințul UAE și au participat peste 1000 de persoane, foști miniștri ai educației, autorități în educație, oameni din media, IT/ Learning development, 80 de profesori din 68 de țări, printre care și profesori din rețeaua globală Teach for All.  Au avut loc peste 90 de sesiuni a câte 45 minute fiecare, cu posibilitatea alegerii dintre sesiuni, în funcție de propriul interes.

Prima zi a debutat cu discursul prințului UAE, care și-a exprimat admirația față de profesorii din UAE ce fac eforturi în vederea educării noilor generații. Prim-Ministrul a pus accent pe folosirea tehnologiei în procesul de educație, dar și pe educarea elevilor în sensul valorilor și cât de important este ca profesorii să creeze o atmosferă plăcută și pozitivă la clasă.

22366695_1431203903666354_9100655460623566635_n

Michael Horn, expert în online learning, ne-a vorbit despre utilitatea acestei modalități de învățare într-o lume în care informația ne este foarte facilă și care ar putea oferi șanse egale la educație tuturor copiilor, prin intermediul profesorilor pasionați de materiile lor.

La o altă sesiune de povești inspiraționale, un fost profesor din Uganda ne spunea: „Nicio școală nu este prea mică pentru a crește lideri”. Am rezonat întru-totul cu afirmația lui, mai ales că, deși predau într-o școală relativ mică, cred cu tărie că printre elevii mei se află acei viitori lideri în domeniile pe care și le vor alege peste ani. Am încredere în ei și îi văd în fiecare zi crescând în acest sens. De asemenea, consider că orice sistem de învățământ ar trebui să aibă la bază nevoia elevului, iar mai apoi să se creeze contexte în care ei să își fructifice cu adevărat potențialul.

O altă discuție valoroasă la care am participat a fost despre cum putem să aducem echitatea în mediile dezavantajate. O doamnă profesoară din Kenya, dintr-o școală mică la care era și director, ne povestea cum, dintre cei 10 profesori pe care îi avea, doar trei aveau pregătire pedagogică. În plus, provocările veneau și din lipsa curentului electric și resursele limitate – aveau un spațiu deschis de învățare cu materiale făcute de profesori și de elevi, de fapt singurele resurse de învățare de care dispuneau. Un lucru care m-a impresionat și care mi se pare benefic pentru copii a fost crearea în școală a unor pereți „cuvântători”, unde se regăseau fel și fel de mesaje motivaționale pentru cei mici. De altfel, doamna director căuta diferite contexte de învățare pentru profesori, fiind adepta unui mediu în care profesorii pregătiți contribuie la formarea cu succes a tuturor elevilor și la crearea de șanse echitabile pentru fiecare dintre ei.

În același panel de discuții a fost invitat și un profesor din Nepal, actual alumnus al Teach for Nepal. Am admirat determinarea acestui om de a lucra alături de elevii săi, majoritatea provenind din familii unde copiii trebuiau să muncească și unde educația nu reprezenta sub nicio formă o prioritate. Acest profesor era un model demn de urmat pentru elevii săi pentru că, în ciuda deficiențelor grave de vedere, reușea să-i motiveze pe elevi să vină la școală.

Un alt lucru care mi s-a părut extraordinar a fost faptul că în UAE există un ministru pentru toleranță, care a propus un Program Național pentru Toleranță prin care se urmărește conștientizarea unui comportament tolerant la nivelul întregii țări, dar mai ales dezvoltarea acestui tip de comportament în școli. În UAE se consideră că toleranța stă la baza construirii unei societăți solide, bazate pe respect și pe promovarea valorilor între locuitori. Speech-ul ministrului m-a inspirat enorm – pe lângă modestia de care a dat dovadă, m-a impresionat dorința ei de învățare continuă și de a se dezvolta din punct de vedere profesional.

 Despre viitorul educației

Care este viitorul educației? Rezultatul tuturor acțiunilor care au loc în timpul călătoriei din punctul A în punctul B. Educația se scrie zi de zi, clipă de clipă, prin acțiunile noastre, ale celor implicați în procesul de educație – de la părinți, pedagogi, oameni care ne influențează la nivel macro, elevi. Toți suntem responsabili de viitorul educației. Pentru cei mici, noi suntem modele, poate singurele lor repere.

Cred că educația este un proces în continuă mișcare. Pentru a educa, însă, trebuie să fii autentic, prezent, inovativ, să gândești în perspectivă, să ai capacitatea de a renaște. Educația pentru mine este sinonimă cu învățarea și învățarea este un proces continuu și natural. Eu consider că viitorul nu este nimic fără acțiunile prezentului. Și cu asta cred că am spus tot.

Gânduri, idei, reflecții

Consider că ar trebui investite mai multe resurse în educație. De ce? Pentru a avea adulți responsabili. Pentru ca tinerii noștri să meargă pe piața muncii bine pregătiți, să aibă abilități formate din școală, să fie educați în spiritul valorilor și a lucrului practic, să aibă mintea pregătită să învețe continuu și repede, să se adapteze ușor. În școli, este necesar să se învețe toleranța, valorizarea muncii și respectul pentru cei din jur, să existe profesori bine pregătiți profesional, dar și conștienți de sine. Pe de altă parte, pentru ca acest lucru să se întâmple, acești oameni au nevoie la rândul lor să fie valorizați pentru munca lor, pentru că este în zadar să sperăm că în locuri aride cresc recolte bogate.

h

Conținutul acestui articol nu reflectă neapărat opinia oficială a organizației. Informațiile și punctele de vedere exprimate aparțin în totalitate autorului.