Conferința “De la leadership școlar la dezvoltare comunitară”

June 4, 2018
SuperTeach
Comments Off on Conferința “De la leadership școlar la dezvoltare comunitară”

În weekend-ul 26-27 mai, în București, a avut loc Conferința “De la leadership școlar la dezvoltare comunitară”, eveniment dedicat directorilor școlilor noaste partenere.

Am avut alături 24 de directori și inspectori școlari, din județe diverse, de la Constanța la Brașov, Vrancea sau Călărași și două sesiuni în paralel, desfășurate sub atenta îndrumare a trainerilor noștri, Raluca Mohanu și Diana Berceanu, cărora le mulțumim încă o dată pentru implicare. Au fost două zile intense, în care am descoperit ce valori ne leagă, am visat împreună, cu inimile deschise, la viitorul școlilor și al rolului acestora în comunitate, construind o viziune comună.

33786497_1952914624718817_4661741762023260160_n

În prima zi ne-am uitat la cum ne poziționăm în comunitate, am identificat misiunea, viziunea si valorile pe care le împărtășim, ca mai apoi să explorăm conceptele de bază în dezvoltarea comunitară, totul pe baza unei planificări strategice bine puse la punct. De asemenea, am învățat să comunicăm mai eficient, înțelegând stilurile de lucru ale fiecăruia și menținând relații armonioase la locul de muncă, dar și cum putem să recunoaștem anumite comportamente care au la baza credințe adânc înrădăcinate.

A fost un spațiu în care am putut să vorbim deschis, ne-am ascultat reciproc, povestind despre dificultăți, dorințe, temeri. Au ieșit discuții interesante, nimeni nu s-a sfiit în a-și expune problemele și la final am fost cu toții recunoscători pentru sfaturile primite.

A doua zi ne-am găsit și mai voioși, cu mai multă încredere și dorință de implicare. S-a vorbit mult despre puterea comunității și cum aceasta poate fi un izvor infinit de soluții, despre cât de important este să realizezi că nu ești singur și că, atunci când ai o comunitate în spate care te susține, nu există problemă de nerezolvat. A fost plăcut să observăm privirile pline de recunoștință ale oamenilor, care își termină unii altora propozițiile, un fel de „știu exact ce vrei să spui, am trecut și eu prin asta”. Am înteles cât de importantă este puterea comunității, cine ne sunt stakeholderii, dar și ce este sau nu participarea publică. Pe final, am explorat printr-un exercițiu mai puțin obișnuit care sunt fundamentele unei echipe de succes și cum vom evalua impactul comunicării în echipă. De asemenea, am învățat să recunoaștem personajele unui triunghi dramatic și trasăturile relațiilor de tip “joc psihologic”, având ca suport și strategii de evitare ale acestora.

Ne bucurăm că i-am avut alături pe fiecare în parte și sperăm ca a fost un weekend valoros, care a venit cu mai multă înțelegere asupra rolurilor pe care le au în comunitate. Abia așteptăm să ne reîntâlnim în formulă și mai extinsă!