CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ
CEI DOI ANI LA CATEDRĂ?

După ce profesorii înțeleg în profunzime realitatea educației din România, îi susținem să-și folosească experiența pentru a schimba și mai mult sistemul educațional, din diverse roluri strategice:

Din interiorul școlilor,
ca profesori, directori, metodiști
sau inspectori școlari

 Prin inițiative și proiecte ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile

În media, schimbând, pas cu pas, imaginea rolului de profesor și atrăgând atenția asupra nevoii
de implicare în educație

Prin formarea altor profesori din sistemul de învățământ public

Prin influențarea politicilor publice în instituții, organizații
cu impact sistemic și partide

Astfel, zi de zi suntem cu un pas mai aproape de viziunea noastră, și anume să oferim opțiuni de viață prin educație de calitate pentru fiecare copil din România.

CUM A CRESCUT COMUNITATEA
DE ALUMNI ÎN FIECARE AN

13

2016

37

2017

67

2018

102

2019

136

2020

176

2021

221

2022

282

2023

60%

DINTRE ALUMNI

consideră că nu ar activa azi în educație fără Teach for Romania

84%

DINTRE ALUMNI

se simt parte dintr-o mișcare și un efort comun pentru a se asigura ca toți copiii din România au parte de o educație excelentă

79%

DINTRE ALUMNI

au fundația necesară pentru leadership în educație pe termen lung*

(*medie a valorilor celor 7 itemi care compun dimensiunea mindset)

O COMUNITATE ÎN CREȘTERE
PENTRU SCHIMBAREA EDUCAȚIEI

Din Tulcea până în Maramureș și din Vaslui până în Cluj, alumnii Teach for Romania luptă în continuare pentru o șansă reală la o educație de calitate a copiilor din comunitățile vulnerabile. Iată cum aleg alumnii să folosească experiența celor doi ani la catedră mai departe:

APROXIMATIV 100
DE PARTICIPANȚI

care au trecut prin programul Teach for Romania își descoperă sau își continuă vocația ca profesori, consilieri școlari sau directori de școală. Munca lor înseamnă o educație de calitate pentru mii de copii, zi de zi.

Am rămas în sistemul de educație după cei doi ani de Teach pentru că îmi place ceea ce fac și pentru că eu cred în educație și în puterea comunității.

– Lavinia Niță

Teach for Romania, cu susținerea Raiffeisen Bank România, a creat un program de dezvoltare a abilităților socio-emoționale în școli

Teach for Romania, cu susținerea Raiffeisen Bank România, lansează „Exploratorii Emoționali”, un program complex de educație socio-emoțională, dezvoltat în școlile vulnerabile, cu resurse ce vor fi disponibile pentru toți profesorii din România pe www.mento.academy. Context Uniunea Europeană a articulat nevoia de integrare a abilităților socio-emoționale în învățarea din școli pentru a echipa elevii cu abilități indispensabile provocărilor secolului XXI (colaborare, inițiativă, rezolvare de probleme). Constatăm totuși că elevii percep predarea în școli ca deconectată de la nevoile și aspirațiile lor, iar asta se traduce, în comunitățile vulnerabile, prin absenteism cronic sau chiar abandon școlar. Intervențiile care planifică pentru dezvoltarea abilităților socio-emoționale ca aspect indispensabil progresului academic au cel mai mare impact pentru elevii care provin din comunitățile vulnerabile – impact în motivație pentru învățare și progres școlar. Abilitățile socio-emoționale (pe care le putem numi și abilități de viață: abilități interpersonale, conștientizare socială, rezolvarea problemelor, inițiativa, etc.) fuzionează cu competențele academice pentru a dezvolta elevul ca lider. Astfel, elevul va deveni adultul care alege în mod conștient și responsabil pentru sine (să continue studiile și să acceseze piața muncii), și pentru comunitatea sa ca membru activ în progresul colectiv. În cadrul programului de educație socio-emoțională dezvoltat cu susținerea Raiffeisen Bank România,

CITEȘTE MAI MULT

În momentul de față fac parte dintr-o echipă care creează programe de stare de bine pentru profesorii din învățământul de stat. Am lansat la Târgul Mureș programul și sperăm să ajungem la fiecare profesor din România.

– Gabriela Secoșan
Director al programului de training Profesori Fericiți pentru România și The Teacher Within

1 DIN 5 ALUMNI

sunt formatori și mentori ai altor cadre didactice din sistemul public și îi susțin în dezvoltarea personală și profesională, pe teme de leadership și pedagogie.

„În ce context pot pune în valoare cine sunt ca om, pentru a avea impact în lume?”. Alexandru Roșu, manager de profesori Teach for Romania.

Managerul de profesori poate oferi îndrumări și sprijin individualizate și adaptate nevoilor, stilului de învățare și obiectivelor. El oferă profesorilor învățare mai eficientă, de impact, crește încrederea și stima de sine a cadrului didactic. Mai presus de orice, managerul de profesori oferă feedback constructiv profesorilor și încurajează  fiecare demers al acestora, pentru a îi motiva și a îi determina să fie autonomi în implementare și a crea impact sustenabil în școală sau comunitate. După cei 2 ani de program, timp în care înțeleg realitatea educației, profesorii Teach for Romania devin alumni și au posibilitatea de a impacta sistemul educational din diverse roluri strategice. Alexandru Roșu, alumn Teach, a ales să fie în continuare alături de organizație și să își asume rolul de manager de profesori. Care a fost motivația alegerii când ai aplicat pentru rolul de manager de profesori? Alegerea de a veni în echipa de suport Teach și a fost naturală, în urmă reflecției asupra unei întrebări – busola care m-a determinat să și aplic pentru a intra în program : „în ce context pot pune în valoare cine sunt ca om, pentru a avea impact în lume?”. În urmă cu 5 ani am realizat că vreau să contribui

CITEȘTE MAI MULT

PRIN PREZENȚA LOR
ÎN MASS MEDIA

alumnii aduc în discuție subiecte importante precum statutul profesorilor, importanța educației, bunele practici și provocările din comunități.

„Știu sigur că fiecare copil poate, dar trebuie să le spun și lor constant asta pentru a crede și ei.”

Florentina Tituleac
Content writer, https://www.delasat.ro

Știu sigur că fiecare copil poate, dar trebuie să le spun și lor constant asta pentru a crede și ei

Florentina este învățătoare într-una din cele mai provocatoare comunități din România: Gârcini, județul Brașov. A terminat Jurnalismul la Iași, iar de trei ani este „doamna” pentru elevii ei de clasă primară. Pentru Florentina Tituleac una dintre victoriile de la clasă este că elevii ei își numesc emoțiile, recunosc când sunt supărați sau își cer scuze celor pe care i-au supărat. Dincolo de notele din catalog, contează clădirea încrederii de sine, iar învățătoarea încearcă să le explice că sunt toți egali, nu mai buni sau mai puțini buni, ci că fiecare în parte contează. Întrebată ce anume i-a adus programul Teach for Romania, Florentina a zis: „Cel mai mult am simțit că m-am dezvoltat personal – vreau să fac aici distincția între ce faci la catedră în rolul propriu zis de teacher și ce însemni tu ca om. Mi se pare că cei de la Teach for Romania au investit foarte mult pe partea de ce suntem noi ca oameni. Ne-au învățat cum să co municăm, despre tipuri de personalități, despre cum să iei cele mai bune decizii în anumite situații sau cum să ne raportăm la anumit lucru în funcție de context. Pe partea acesta simt că a fost cel mai mare câștig

CITEȘTE MAI MULT

Lucrez cu copii și cu părinții lor și implementez operațional ceea ce ne dorim pentru ei: suport educațional, servicii medicale, suport psihologic profesionist, dacă este cazul. Eu sunt interfața Fundației în viața acestor familii – cu care țin legătura foarte strâns, discut foarte des orice schimbare apare în viața Fundației sau în viața lor.

– Mihaela Gălii
Coordonator local Ferentari Fundația UiPath

1 DIN 5 ALUMNI

 sunt inovatori sociali sau manageri educaționali, care implementează inițiative de antreprenoriat social, proiecte, structuri sau ONG-uri cu impact în comunitate și în societate.

Începutul unei cariere în educație și antreprenoriat

“Lucrasem destul de mult cu oamenii, în diferite tipuri de proiecte, mai ales cu cei din spațiul rural, însă cunoșteam foarte puțin partea de educație și-mi doream să înțeleg mai mult această zonă. Cunoscusem partea de dezvoltare socială și comunitară, pentru că am avut o perioadă în care am lucrat ca asistent social în mai multe comunități. Cunoscusem spațiul rural și din perspectiva serviciilor medicale și a problemelor de sănătate, căci am lucrat și în domeniul îngrijirii la domiciliu pentru persoane vârstnice și paliative. Lucrasem mult și în zona de dezvoltare economică și antreprenoriat social, înființare de cooperative, asociații de producători, meșteșugari, dar aveam nevoie să completez imaginea cu zona de educație.” În anii petrecuți la clasă ca învățător Teach, cea mai mare provocare a fost pentru Adrian Secal să rezolve problemele de învățare ale copiilor. Scrisul, cititul, matematica. Când și-a dat seama că nu-i poate aduce la nivelul la care ar fi trebuit, s-a gândit că poate aportul lui poate fi mai spornic din afara școlii, acum din postura de alumn al programului. Așa că a rămas în satul în care a fost învățător. Cei doi ani de predare alături de Teach for Romania sunt doar începutul unei cariere

CITEȘTE MAI MULT

8 ALUMNI DIN
COMUNITATEA
TEACH FOR ROMANIA

dezvoltă și lucrează în prezent la îmbunătățirea politicilor publice cu impact sistemic în creșterea calității și echității în educație, în instituții, organizații cu impact sistemic și partide.

Îmi doresc să dezvoltăm cu adevărat competențe. Să ne asigurăm că studenții noștri, atunci când termină un program de studiu să aibă competențe cât mai dezvoltate, atât cele axate de domeniul lor, dar și transversale, personale, și să fie foarte motivați să se dezvolte în continuare, să rămână cu această dorință. Să știm că i-am ajutat să fie autonomi, să ia decizii mai bune din punct de vedere profesional, să fie mai inovativi și să fie preocupați de partea de mediu, de cum construim o societate sustenabilă.

– Anca Mărgineanu
Project Manager EU-CONEXUS,
Universitatea Tehnică de Construcții București

Teach for Romania a semnat un nou parteneriat cu Ministerul Educației pentru o educație echitabilă și de calitate pentru toți copiii din România

Asociația Teach for Romania a semnat, la sfârșitul lunii august, un nou acord de parteneriat cu Ministerul Educației, în vederea continuării eforturilor de cooperare pentru a asigura educație de calitate tuturor elevilor din România, indiferent de zona din care provin, de situația lor materială și de școala în care învață. Intervenția Teach for Romania, susținută în continuare de Ministerul Educației, vizează în special comunitățile cu grad mare de defavorizare, unde în ultimii 10 ani, profesorii susținuți de organizație au lucrat zi de zi cu 90 000 de copii din mai mult de 400 de școli vulnerabile din România. Acest parteneriat strategic pentru creșterea calității actului educațional în învățământul public românesc va avea, pentru următorii doi ani, scopul de a genera progres vizibil și măsurabil pentru competențe care asigură fundația cognitivă și emoțională ce sprijină învățarea și cetățenia activă: literație, numerație, gândire științifică, abilități socio-emoționale. Pentru a avea acest impact, Teach for Romania și Ministerul Educației vor lucra împreună pentru a sprijini oamenii din educație, care aleg să predea sau să conducă școli din comunități vulnerabile, prin formare continuă, mentorat și coaching, acces la modele de bună practică și la o comunitate de profesioniști. Conform studiilor internaționale, acest tip de investiție

CITEȘTE MAI MULT