CE SE ÎNTÂMPLĂ DUPĂ
CEI DOI ANI LA CATEDRĂ?

După ce profesorii înțeleg în profunzime realitatea educației din România, îi susținem să-și folosească experiența pentru a schimba și mai mult sistemul educațional, din diverse roluri strategice:

Din interiorul școlilor,
ca profesori, directori, metodiști
sau inspectori școlari

 Prin inițiative și proiecte ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile

În media, schimbând, pas cu pas, imaginea rolului de profesor și atrăgând atenția asupra nevoii
de implicare în educație

Prin formarea altor profesori din sistemul de învățământ public

Prin influențarea politicilor publice în instituții, organizații
cu impact sistemic și partide

Astfel, zi de zi suntem cu un pas mai aproape de viziunea noastră, și anume să oferim opțiuni de viață prin educație de calitate pentru fiecare copil din România.

CUM A CRESCUT COMUNITATEA
DE ALUMNI ÎN FIECARE AN

13

2016

37

2017

67

2018

102

2019

136

2020

176

2021

60%

DINTRE ALUMNI

consideră că nu ar activa azi în educație fără Teach for Romania

84%

DINTRE ALUMNI

se simt parte dintr-o mișcare și un efort comun pentru a se asigura ca toți copiii din România au parte de o educație excelentă

79%

DINTRE ALUMNI

au fundația necesară pentru leadership în educație pe termen lung*

(*medie a valorilor celor 7 itemi care compun dimensiunea mindset)

O COMUNITATE ÎN CREȘTERE
PENTRU SCHIMBAREA EDUCAȚIEI

Din Tulcea până în Maramureș și din Vaslui până în Cluj, alumnii Teach for Romania luptă în continuare pentru o șansă reală la o educație de calitate a copiilor din comunitățile vulnerabile. Iată cum aleg alumnii să folosească experiența celor doi ani la catedră mai departe:

APROXIMATIV 100
DE PARTICIPANȚI

care au trecut prin programul Teach for Romania își descoperă sau își continuă vocația ca profesori, consilieri școlari sau directori de școală. Munca lor înseamnă o educație de calitate pentru mii de copii, zi de zi.

Am rămas în sistemul de educație după cei doi ani de Teach pentru că îmi place ceea ce fac și pentru că eu cred în educație și în puterea comunității.

– Lavinia Niță

Implică-te! Din afară e simplu să zici că „nu fac ăștia nimic la școală”

Mihaela nu mai profesase în învățământ până în 2018 când a decis ca e momentul să se implice la firul ierbii și să vadă ce nu funcționează conform asteptărilor părinților. Având doi copii, a simțit din postura de părinte sistemul greoi de învățământ și a decis că e momentul să vadă unde se blochează sistemul. „Am ales fizica, pentru că e materia care mi-a plăcut cel mai tare în școală și mi se pare super ofertantă, dar și pentru că poți face o grămadă de lucruri super practice, atât pe literație, cât și pe matematică. Fizica e peste tot și o poți lega de orice din viața reală”. Mihaela, în ciuda tuturor provocărilor pe care le-a avut și le are la clasă și în comunitate, s-a hotărât să rămână în sistemul de învățământ: “pentru că mi-a plăcut foarte tare și un pic de viziune antreprenorială în învățământ prinde bine, pentru că până la urmă eu sunt aceeași persoană care a avut afacerea ei timp de 20 de ani. Și da, combinația de profesor cu om care știe să scrie proiectul și să aducă resurse este foarte bună. Am făcut laboratorul de științe de la Sânpetru cu aproape 20.000 euro doar

CITEȘTE MAI MULT

În momentul de față fac parte dintr-o echipă care creează programe de stare de bine pentru profesorii din învățământul de stat. Am lansat la Târgul Mureș programul și sperăm să ajungem la fiecare profesor din România.

– Gabriela Secoșan
Director al programului de training Profesori Fericiți pentru România și The Teacher Within

1 DIN 5 ALUMNI

sunt formatori și mentori ai altor cadre didactice din sistemul public și îi susțin în dezvoltarea personală și profesională, pe teme de leadership și pedagogie.

Cine se poate înscrie în programul Teach?

Criterii eligibilitate Teach for Romania Dacă îți dorești să te înscrii în program, este nevoie să îndeplinești toate criteriile noastre de eligibilitate (9). Ele reprezintă cerințele minime pentru cei mai potriviți lideri care să reducă inechitatea și să transforme educația din România. 1. Înțelegi că programul Teach for Romania reprezintă un angajament inițial de 2 ani de implicare ca educator / învățător / profesor într-o școală publică, de stat, cu grad de defavorizare înalt, care te pregătește pentru o carieră în educație sau domenii conexe. Școlile și grădinițele în care merg participanții din programul nostru au un grad de defavorizare înalt și se află în comunități provocatoare socio-economic, din mediul rural sau periurban. Participanții programului Teach predau timp de 2 ani într-o astfel de școală sau grădiniță, pentru a înțelege provocările sistemului educațional de la firul ierbii. 2. Înțelegi că programul Teach for Romania nu presupune voluntariat, ci implică o slujbă cu contract de muncă și normă întreagă cu o școală din sistemul public, din medii defavorizate. 3. Înțelegi că pentru următorii 2 ani calendaristici, venitul tău va fi format din salariul de profesor / învățător / educator și sprijinul financiar oferit de către Teach for Romania. Salariul este unul

CITEȘTE MAI MULT

PRIN PREZENȚA LOR
ÎN MASS MEDIA

alumnii aduc în discuție subiecte importante precum statutul profesorilor, importanța educației, bunele practici și provocările din comunități.

„Știu sigur că fiecare copil poate, dar trebuie să le spun și lor constant asta pentru a crede și ei.”

Florentina Tituleac
Content writer, https://www.delasat.ro

Știu sigur că fiecare copil poate, dar trebuie să le spun și lor constant asta pentru a crede și ei

Florentina este învățătoare într-una din cele mai provocatoare comunități din România: Gârcini, județul Brașov. A terminat Jurnalismul la Iași, iar de trei ani este „doamna” pentru elevii ei de clasă primară. Pentru Florentina Tituleac una dintre victoriile de la clasă este că elevii ei își numesc emoțiile, recunosc când sunt supărați sau își cer scuze celor pe care i-au supărat. Dincolo de notele din catalog, contează clădirea încrederii de sine, iar învățătoarea încearcă să le explice că sunt toți egali, nu mai buni sau mai puțini buni, ci că fiecare în parte contează. Întrebată ce anume i-a adus programul Teach for Romania, Florentina a zis: „Cel mai mult am simțit că m-am dezvoltat personal – vreau să fac aici distincția între ce faci la catedră în rolul propriu zis de teacher și ce însemni tu ca om. Mi se pare că cei de la Teach for Romania au investit foarte mult pe partea de ce suntem noi ca oameni. Ne-au învățat cum să co municăm, despre tipuri de personalități, despre cum să iei cele mai bune decizii în anumite situații sau cum să ne raportăm la anumit lucru în funcție de context. Pe partea acesta simt că a fost cel mai mare câștig

CITEȘTE MAI MULT

Lucrez cu copii și cu părinții lor și implementez operațional ceea ce ne dorim pentru ei: suport educațional, servicii medicale, suport psihologic profesionist, dacă este cazul. Eu sunt interfața Fundației în viața acestor familii – cu care țin legătura foarte strâns, discut foarte des orice schimbare apare în viața Fundației sau în viața lor.

– Mihaela Gălii
Coordonator local Ferentari Fundația UiPath

1 DIN 5 ALUMNI

 sunt inovatori sociali sau manageri educaționali, care implementează inițiative de antreprenoriat social, proiecte, structuri sau ONG-uri cu impact în comunitate și în societate.

Începutul unei cariere în educație și antreprenoriat

“Lucrasem destul de mult cu oamenii, în diferite tipuri de proiecte, mai ales cu cei din spațiul rural, însă cunoșteam foarte puțin partea de educație și-mi doream să înțeleg mai mult această zonă. Cunoscusem partea de dezvoltare socială și comunitară, pentru că am avut o perioadă în care am lucrat ca asistent social în mai multe comunități. Cunoscusem spațiul rural și din perspectiva serviciilor medicale și a problemelor de sănătate, căci am lucrat și în domeniul îngrijirii la domiciliu pentru persoane vârstnice și paliative. Lucrasem mult și în zona de dezvoltare economică și antreprenoriat social, înființare de cooperative, asociații de producători, meșteșugari, dar aveam nevoie să completez imaginea cu zona de educație.” În anii petrecuți la clasă ca învățător Teach, cea mai mare provocare a fost pentru Adrian Secal să rezolve problemele de învățare ale copiilor. Scrisul, cititul, matematica. Când și-a dat seama că nu-i poate aduce la nivelul la care ar fi trebuit, s-a gândit că poate aportul lui poate fi mai spornic din afara școlii, acum din postura de alumn al programului. Așa că a rămas în satul în care a fost învățător. Cei doi ani de predare alături de Teach for Romania sunt doar începutul unei cariere

CITEȘTE MAI MULT

8 ALUMNI DIN
COMUNITATEA
TEACH FOR ROMANIA

dezvoltă și lucrează în prezent la îmbunătățirea politicilor publice cu impact sistemic în creșterea calității și echității în educație, în instituții, organizații cu impact sistemic și partide.

Îmi doresc să dezvoltăm cu adevărat competențe. Să ne asigurăm că studenții noștri, atunci când termină un program de studiu să aibă competențe cât mai dezvoltate, atât cele axate de domeniul lor, dar și transversale, personale, și să fie foarte motivați să se dezvolte în continuare, să rămână cu această dorință. Să știm că i-am ajutat să fie autonomi, să ia decizii mai bune din punct de vedere profesional, să fie mai inovativi și să fie preocupați de partea de mediu, de cum construim o societate sustenabilă.

– Anca Mărgineanu
Project Manager EU-CONEXUS,
Universitatea Tehnică de Construcții București

Am fost șocată să văd copii de clasa a VII-a la nivel de clasă de primar

“Este una dintre cele mai dezavantajate comune din județ, are multe provocări. A fost fain și greu totodată. Copiii au fost partea frumoasă. Ei, de fapt, au dorința de a învăța și de a testa lucruri noi, m-au primit deschiși, pentru că le aduceam lucruri la care nu se așteptau, aveam și o atitudine prietenoasă, iar ei erau ca un burete. Am fost șocată să văd copii de clasa a VII-a la nivel de clasă de primar, care nici nu știau să adune bine sau să scrie. Erau diferențe foarte mari între unii și ceilalți, era foarte greu în aceeași oră să acoperi nevoile tuturor și să-i ajuți pe toți să progreseze. Știam că vine și Evaluarea Națională și discrepanțele față de nivelul școlilor din București se simțeau. Aici a fost provocarea mare. Mă simțeam vinovată, mai ales ca profesor debutant, simțeam că e eșecul meu personal, că nu reușesc să recuperez cu elevii într-un semestru cât opt la matematică. Și examenele erau și sunt o presiune mare, în loc să îți faci griji pentru copil, cum se simte, să te bucuri cu el că progresează, te axezi mult pe Evaluarea Națională, fiind ghidat de teama că nu va intra

CITEȘTE MAI MULT