Elevii Școlii Gimnaziale nr. 17 Galați organizează pe 25 mai 2022 la Complexul Muzeal de Științele Naturii din Galați – Sala Auditorium, conferința „Empatia în școală, CHEIE PENTRU A REUȘI” din cadrul proiectului SMART AND KIND LEARNING COMMUNITY. Evenimentul are loc în intervalul orar 17:30-19:30. Printre invitații evenimentului se numără Maria Manea – fost secretar de stat în Ministerul Educației, Gabriela Dima – Director Regional Teach for Romania, Marian Barbu – decan al Facultății Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, Gelu Duminică – sociolog, Agenția de Dezvoltare Comunitară „Împreună”, Marius Luca – Fundația VERITA, Oana Dănilă – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” Iași, Doru Căstăian – profesor la Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin”, Galați, și alții.
„SMART AND KIND LEARNING COMMUNITY”
Copiii din România au decis să schimbe sistemul de învățământ și să deschidă canalul de comunicare dintre profesori și elevi. Ajutați de profesorii Anca Barbu și Veronica Șandor, 70 de elevi de la Școala Gimnazială Nr. 17, Galați, și 30 de elevi de la Colegiul „Petru Maior”, Reghin, județul Mureș, au luat inițiativa printr-un proiect de student leadership.
„Totul a început la ora de dirigenție. S-a discutat despre problemele clasei. Printre ele se numărau și neînțelegerile pe care elevii le aveau cu profesorii, iar atunci doamna profesor Anca Barbu a venit cu această idee, de a încerca un proiect cu elevii școlii gimnaziale de student leadership. Imediat după ce s-au înscris 70 de elevi a avut loc și prima întâlnire a colectivului. S-a discutat despre ce urmează și despre conferința de empatie pe care am decis să o organizăm. În prima săptămână, elevii înscriși (colegii mei) au fost grupați în 3 echipe coordonate de 3 profesori aleși la vot și s-a discutat despre empatie. Săptămâna următoare au fost împărțiți în 10 grupe, de la „LOGO și vizibilitate” până la „Invitarea presei TV” și au început munca.
Obiectivul nostru este de a crea o legătură între elevi și motivația de a merge la școală, pentru a învăța de plăcere trebuie să poată fi sinceri cu profesorii, de a crea un mediu mai plăcut al comunității de învățământ. De aceea, ne numim „Smart and kind learning community”. Acesta este marele nostru scop. Am fi extrem de încântați dacă ar putea veni mai multă la evenimentul pe care îl organizăm. Mai mult de atât, ne-ar încuraja și ne-ar da mai multă încredere în noi. Ajutați-ne să devenim „CHEIA REUȘITEI NOASTRE!”», declară Evelina Chiciuc, elevă în clasa a șasea la Școala Gimnazială nr. 17 Galați.
«Din moment ce sunt „Nașa” lui, mi se pare și smart și kind. Consider că e o oportunitate extraordinară pentru copii, să își arate capacitățile lor organizatorice. Proiectul este o încununare a DEZVOLTĂRII!», adaugă Anca Barbu, profesor coordonator la Școala Gimnazială nr. 17 Galați.
Agenda conferinței cuprinde discuții despre cum aducem empatia în școală alături de actori relevanți din educație: Gelu Duminică, Gabriela Dima, Marius Luca, Oana Dănilă, Doru Căstăian, Alina Făinărea (psiholog școlar, Școala Corod), Andreea Damian (fostă elevă a școlii Gimnaziale nr. 17, Galați), Suzana Raichici – antreprenor, Geta Stâncescu – psiholog consiliere vocațională, Barbu Marian – decan al Facultății Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică și fost elev al școlii Gimnaziale nr. 17, Galați.
Teach for Romania și BCR susțin implementarea acestui proiect al cărui obiectiv este acela de a oferi elevilor un context de practică pentru noțiunile teoretice de educație financiară pe care profesorii și învățătorii le duc la clasă și de a dezvolta, cu această ocazie leadershipul la nivel de elevi. De asemenea, întreaga comunitate a școlii – elevi, părinți, profesori, este direct implicată în organizarea și susținerea activităților. Mai departe decât conținuturile teoretice din manual, elevii au nevoie ca școala să le ofere contexte de dezvoltare a unor abilități de viață precum reziliența, inițiativa, determinarea, gândirea strategică, comportamentele prosociale, colaborarea. Toate acestea nu numai că susțin învățarea, dar sprijină dezvoltare copilului dincolo de notele pe care le obține la școală, ajutându-l să devină un adult valoros, adaptabil, care contribuie. În urma activităților din proiectul „Smart and kind learning community”, copiii de la cele două școli – Școala Gimnazială nr. 17 Galați și Colegiul „Petru Maior”, Reghin, județul Mureș – învață să colaboreze pentru același scop și își dezvoltă spiritul de inițiativă și antreprenoriat, comunicare, sensibilizare culturală și exprimare artistică.
Mai multe detalii despre activitățile derulate de elevii Școlii Gimnaziale nr. 17, Galați, pot fi regăsite pe Smart Kind – pagina de Facebook a proiectului.
Descriere Teach for Romania:
Teach for Romania este o organizație non-guvernamentală, care de 8 ani recrutează și pregătește oameni valoroși să devină profesori și învățători în școlile publice din România, pornind de la cele mai dificile comunități. La Teach for Romania, noi credem că fiecare copil din România are dreptul și poate să aibă parte de o educație de calitate, alături de un profesor sau un învățător care crede în el.
În anul școlar 2021-2022, 118 cadre didactice fac parte din programul nostru și predau în 94 de școli, din 22 de județe. De asemenea, ne bucurăm că, din comunitatea noastră de 176 alumni, absolvenți ai programului, jumătate au ales să rămână la catedră în școli publice din România, dezvoltând și inovând cultura organizațională a acestora. Întreaga noastră comunitate de profesori ajunge astfel la aproximativ 20 000 de copii.