„Ce-nseamnă asta?” auzeam des în copilărie, pe un ton răstit, încărcat de frustrare și furie, adulți adresându-mi-se.
Realității pe care o exploram cu instrumentele unui copil trebuia să-i atribui semnificații care, evident, tocmai îmi scăpaseră, sub formă de boacăne inocente.
Însoțirile în explorare erau rare, intervențiile veneau cu puțină curiozitate și multă judecată. Un model ușor de replicat în viața de adult, odată internalizat în plămădeala fragedă, când „Așa am zis eu!” era singura explicație primită unor „de ce-uri” deloc inchizitoriale, ci pline de setea cunoașterii. „Ce-nseamnă [asta]?” am auzit de multe ori astăzi.
Mi-a sunat cunoscut și nou în același timp. Ce-nseamnă asta a fost o constantă invitație (reală) la țesut (metaforice) covoare. Ce-nseamnă asta? Și sensurile creșteau din urzeala realității, experienței, cunoștințelor copilului și firele noi aduse de profesor.
Ce-nseamnă asta? Și niciun pământ nu fugea de sub picioare sau nu-ți doreai să te înghită. Ce-nseamnă asta? Și bucuria lui „Împreună reușim!” să ne dăm seama, să folosim ce știm, să celebrăm diferențele și autenticitatea creștea zâmbete ca ciupercile după ploaie.
„- La ce te gândești când vezi imaginea unei inimi?
– Când mă uit la inimioară, văd dragoste, iubire, prietenie.”
„- Ce poți să-mi spui despre colegul tău?
– Colegul meu este zâmbet.”
Și nici nu mai era nevoie de adjective.
„- Cum te-ai simțit astăzi?
– Astăzi nu mă simt bine [pauză dramatică], ci foarte bine!”
„- Ce ți-a plăcut astăzi?
– Știu că știi deja, dar vreau să mai auzi încă o dată: astăzi mi-a plăcut tot [vocală lungită cu zâmbet poznaș cu tot].”
„- Ce-nseamnă viziune?
– Vizune înseamnă o imaginație pe care o ai despre ceva.”
În perioada de pregătire premergătoare întâlnirii cu copiii din Mironeasa, profesorii participanți în Academia de Leadership și Pedagogie și-au imaginat (și planificat) fiecare minut al întâlnirilor, au combinat poțiuni în Laboratorul metodic, au pornit cu ipoteze de verificat, lecții de predat, emoții bine încapsulate (sau date pe-afară). Astăzi au agățat în cuierul minții halatul de om de știință, și-au suflecat emoțiile, și-au desfăcut brațele. Primesc feedback. Se opresc și reflectează. Păstrează ce aduce creștere, schimbă ce poate fi făcut diferit, mai bine.
Ce-nseamnă asta pentru mine, pentru copilul acesta, pentru comunitatea din care face parte? Și întrebarea sparge luciul apei, punând-o în mișcare.
Material scris de Jeni Susanu, alumnă Teach for Romania și voluntară în Academia Copiilor – partea de practică pedagogică din cadrul Academiei de Leadership și Pedagogie. Aceasta este posibilă datorită sprijinului oferit de partenerii noștri UiPath Foundation, UniCredit Bank, PEPCO România, LIDL România, Rețeaua privată de sănătate – Regina Maria și Facultatea de Psihologie și Științele Educației – Universitatea din București.
#RefreshPentruProfesori #RestartPentruSocietate #AcceleratorulSchimbariiInEducatie #TeachforRomania Credite foto: Oana Zaulet