Cifrele educației

May 4, 2017
Teach for Romania
Comments Off on Cifrele educației

Acest articol a apărut în revista Forbes, în cadrul seriei 30 sub 30. Puteți accesa articolul original aici.

alex moraruUn român s-a obișnuit să jongleze cu miliarde de dolari. Face parte din liga subțire a celor care știu ce se întâmplă cu unele dintre cele mai mari tranzacții de companii din lume. Și nu se poate opri.

O sumă de 13 miliarde de euro a adunat UniCredit, la sfârștitul lunii februarie, printr-o majorare de capital. Alexandru Bogdan Moraru, Associate la Macquarie Group, divizia de investiții a băncii australiene cu același nume, și localizat la Londra, a fost unul dintre cei zece oameni din Macquarie care a contribuit direct la această reușită. Acum este implicat în majorarea de capital a Deutsche Bank, care vizează să obțină 8 miliarde de dolari.

Până aici, parcursul a fost simplu, dar complicat de pus în practică. „Le datorez totul părinților, pentru că m-au îndrumat și m-au încurajat să lupt pentru ceea ce-mi place. Cred foarte mult în educație, deoarece a avut un rol foarte important în dezvoltarea mea personalăși profesională”, spune Alexandru. Totul a început în liceu, când scria proză scurtă și, în clasa a XII-a, a participat la Olimpiada de Engleză, faza națională, unde a luat un premiu, ceea ce i-a asigurat un loc la facultate fără examen. A urmat cursurile Facultății de Relații Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice. Încă din facultate era interesat de consultanța de management, participând la mai multe studii de caz cu McKinsey, Roland Berger etc. În timpul facultății, s-a implicat și în organizația studențească VIP. „VIP a fost locul în care am crescut enorm, atât pe plan personal, cât și profesional. Organizațiile studențești sunt locul în care te poți dezvolta și ai voie să «greșești» – este locul în care poți experimenta cu mai multe domenii de interes și să-ți dai seama ce îți place cu adevărat”, subliniază Alexandru. În ultimul an de facultate a lucrat, câteva luni, pentru Ensight. „Ei mi-a dat speranța că se întâmplă lucruri de calitate în România. O echipă excepțională, proiecte interesante și management de calitate”, descrie Alexandru.

Numai că își dorea să studieze în străinătate. A optat pentru Rotterdam School of Management, pentru că avea un modul aprofundat în domeniul financiar. A reușit să-și finalizeze studiile Magna Cum Laude și să lucreze la un proiect de consultanță, derulat timp de un an, prin care studenții au găsit piețe de desfacere pentru companiile olandeze, în țările emergente.

După master, l-a angajat fondul de investiții Catalyst Microfinance Investors drept consultant financiar pentru divizia de microcreditare, care dezvolta bănci de profil în piețele emergente, precum Filipine și Bangladesh. „Am învățat multe de la proprietarul businessului, dar îmi doream să lucrez într-un centru financiar, iar Londra a fost o etapă naturală”, punctează Alexandru.

Din aprilie 2011 până în mai 2016, a lucrat pentru banca de investiții japoneză Nomura, fiind localizat la Londra. A început cu un internship, pentru că era un moment mai dificil pe piața de investiții. A renunțat la un job stabil la Amsterdam pentru un intership la Londra, doar ca să obțină experiență și să intre în domeniu. La Nomura, a făcut aproape tot ce se poate în investment. „Am avut parte de o experiență variată, de la achiziții și fuziuni până la listari (IPO), majorări de capital, oferte secundare sau convertibles. Am lucrat pe proiecte în Europa, dar și internaționale cu SUA, America de Sud sau Asia. De asemena, a fost o experiență variată, în termen de sector, de la Financials, TMT (Telecom, Media, Technology) până la Consumer & Retail sau Transportation”, completează Alexandru. Făcea parte dintr-o echipă de 30 de persoane, fiind într-un subdepartament cu aproximativ 12 persoane. „Trebuie să fii un mediator între ce vrea clientul să obțină și ce este piața dispusă să cumpere. În piețele de equity capital, cel mai important aspect este relația cu investitorii”, precizează Alexandru.

Cea mai mare tranzacție la care a lucrat la Nomura a fost listarea Royal Mail (Poșta din Anglia), dar un rol mai activ l-a avut în listarea Belgium Post (BP). Ambele au fost în 2013, prima fiind de 3,2 miliarde de dolari, iar a doua de 1,2 miliarde de dolari. Cea cu BP i s-a părut mai interesantă, pentru că Nomura a fost liderul listării, ocupându-se atât de strategie, cât și de coordonarea procesului, alături de JP Morgan. Organizarea unui IPO durează șase-nouă luni. Pe-atunci, BP era deținută de statul belgian și de fondul de investiții CVC Capital Partners. După finalizarea listării, Nomura a vândut și  participația CVC pe bursă. Atunci Alexandru a descoperit că îi plac tranzacțiile overnight, datorită adrenalinei și profitului pe care îl pot aduce. Când o tranzacție începe pe finalul unei zile la o bursă și se continuă pe o altă bursă care de-abia se deschide, evenimentele se precipită, iar închiderea acesteia este greu de estimat, la fel și rezultatul.

Unul dintre cele mai interesante proiecte la care a lucrat a fost tot la Nomura: evaluarea și stabilirea strategiei pentru portofoliul de investiții al statului belgian, care cuprindea, în 2014, șapte companii din diverse domenii, fiind evaluat la 25 miliarde de euro.

Nomura și-a închis divizia în care lucra Alexandru, în mai 2016, iar el s-a gândit atunci să se întoarcă în România, ținând cont că familia și prietenii sunt aici și vine destul de des. „Întotdeauna, există ideea de a te întoarce în România, dar mi-e greu să mă întorc pe o piață super mică, unde nu am foarte multă expunere la ceea ce se întâmplă la nivel global”, mărturisește Alexandru. Așa că a rămas la Londra, iar, din septembrie 2016 este la Maquarie Group.

În cei șase ani de carieră, a fost implicat în tranzacții care totalizează peste 33 de miliarde de dolari dintre care 20 de miliarde de dolari la Nomura, din 24 de tranzacții. „Cele mai interesante tranzacții sunt IPO-urile. Iei o companie care este ca un copil – nu știe să se îmbrace și să mănânce, dar îl înveți și apoi poate să meargă la școală. În prima zi de tranzacționare, ai așa o emoție, când vezi pe ecran cum ai reușit să evidențiezi valoarea. Cele mai riscante sunt majorările de capital, pentru că trebuie să îi garantezi clientului că tranzacția se va completă, indiferent dacă investitorii sunt sau nu interesați”, subliniază Alexandru, care speră să convingă Macquarie să vină să investească în România în proiecte mari de infrastructură.

S-a implicat în alt mod în România. Din 2015, face fundraising pentru Teach for Romania, pentru că dezvoltă ceea ce îl intereseazăă: educație de calitate pentru toți copii din România. În primul an, a reușit să strângă 5.440 de lire, iar anul trecut 5.413 lire, prin „donarea” zilei sale de naștere, participarea la cursele de alergat, printr-o expediție montană, organizarea unui eveniment de networking. Pentru aceste rezultate, în noiembrie 2016, a primit premiul pentru cel mai bun fundraiser la Gala Oameni pentru Oameni. Anul acesta continuăsă strângă bani pentru ei și se gândește și la un fond de investiții care să facă asemenea proiecte în România.