Câteva cadre pentru o #educațiealtfel

April 27, 2016
Teach for Romania
Comments Off on Câteva cadre pentru o #educațiealtfel
Ziua de miercuri din cadrul săptămânii dedicate Școlii Altfel i-a găsit pe elevii din Fundeni tot la școală, alături de profesoarele lor, Sînziana Spystyak și Emilia Dinică. Nu erau acolo pentru a participa la o lecție obișnuită, ci au început ziua în calitate de creatori ai propriei lor povești. Dorința a fost chiar a lor, iar Teach Sînziana (după cum o numesc elevii!) s-a gândit că cel mai bine s-ar materializa în cadrul Săptămânii Altfel, iar rezultatele nu au întârziat să apară: fiecare copil a participat la realizarea unor scurt-metraje inspirate chiar din viața lor. Pe parcursul celor două zile de ateliere au fost susținuți tehnic și moral atât de Sînziana, cât și de Teach Emilia Dinică, ai cărei elevi au participat și ei la această activitate.

1

„Pe lângă partea de construire a unui film, mi-am dat seama câtă nevoie aveau să se exprime singuri, să își facă propria poveste pornind de la experiențele lor. Au ales să arate un subiect din cadrul școlii cu care să se poată identifica și alți adolescenți. Au fost implicați copii din două clase și au reușit să colaboreze minunat. A contribuit fiecare, a ajutat fiecare, s-au ascultat reciproc și ideea fiecăruia a ajuns să fie cumva materializată.Consider că am reușit să construim împreună încă un canal prin care să se facă auziți, prin care să își exprime sentimentele și credințele.
Eu m-am simțit minunat să îi văd râzând, să îi văd implicându-se, să le aud ideile grozave. Au fost două zile grele și obositoare, dar care m-au umplut de energie și entuziasm. După vacanță, vom lucra necontenit la montajul filmului (sesiune în care vom avea alte obiective de atins și relații tot mai puternice de consolidat).Copiii sunt minunați și nu poți pleca, după o astfel de experiență, decât zâmbind și cu speranța și convingerea că faci ceea ce trebuie și contribui la creșterea unor omuleți frumoși, iar ei te fac să te descoperi în moduri în care n-ai fi crezut vreodată că ar putea. Am vrut ca ei sa își documenteze propria experiență, de aceea i-am lăsat să facă singuri fotografiile din timpul atelierelor.” (Emilia Dinică)

IMG_20160421_095754

„O echipă de 10 elevi și-au asumat roluri diverse și au fost expuși la ce înseamnă producția unui film. De la idee, la montaj, ce înseamnă munca din spate și responsabilitatea transmiterii unui mesaj folositor. Surpriza plăcută la mine a fost când elevi anul trecut introverți, au ieșit în față și s-au exprimat cu empatie și determinare. De-abia aștept să avem produsul final. Cred că voi revedea cu drag expresiile încrezătoare și mulțumite.” (Sînziana Spystyak)
„Astăzi, doamnele de la Teach for Romania: Teach Sînziana și Teach Emilia ne-au acordat o șansă de a deveni pentru două zile actori! Cu ajutorul celor de la echipa Teach for Romania, doamnele au reușit să se pregătească cu toată aparatura necesară! Asemenea experiență se întâlnește foarte rar, de aceea vrem să le mulțumim foarte mult doamnelor și echipei Teach, că au avut încredere în noi să ne dea asemenea provocare!” (Marius, elev al școlii din Fundeni)
Momentele de încordare artistică, de negociere, de creație, de învățare și de contemplare de pe parcursul celor două zile vor rămâne mereu întipărite în sufletul copiilor, iar pentru atunci când vor fi mari și vor dori să își reamintească de unde a început totul, vor avea înregistrările și propriile lor fotografii din acele două zile în care fiecare dintre ei a imprimat o bucățică de suflet pe lentilele aparatelor de filmat.
Mulțumim celor de la Nikon pentru toată susținerea și pentru că le-au oferit copiilor din Fundeni șansa unică de a descoperi artiștii din ei! Promitem să vă arătăm scurt-metrajele copiilor din Fundeni imediat ce se va termina perioada de post-producție. Cine știe, poate avem în față viitori cineaști de renume!

DSC_7334