Ăsta e scopul. Să simtă că ceea ce învață chiar le folosește

January 3, 2016
Teach for Romania
Comments Off on Ăsta e scopul. Să simtă că ceea ce învață chiar le folosește

Profesorii Teach for Romania ajung în comunități care nu ar atrage unii profesori: comunități sărace, formate din familii în care educația copiilor este departe de a fi o prioritate.

Sate și comune în care cei mici au de înfruntat sărăcia, foamea, nesiguranța zilei de mâine. De multe ori, copiii trebuie să muncească în loc să meargă la școală, iar profesorii trebuie să facă eforturi supraomenești pentru a-i învăța carte.

În Sohatu, o localitate din județul Călărași, au ajuns câțiva profesori Teach for Romania care predau, pe timpul verii, unor copii ale căror povești și situații sunt foarte apropiate de cele ale copiilor pe care îi vor întâlni în școlile lor.

„Dacă la început copiii se băteau pe mâncare, după doar trei săptămâni lucrurile s-au schimbat. Făceau picnicuri în curtea școlii, sandvișurile erau aduse de echipe de copii. Au făcut un cerc, îmi povesteau ce au învățat, îmi spuneau că nu mai vorbesc unii peste alții, că este foarte important să aibă grijă de mediu și că au început să-și strângă singuri hârtiuțele pe care le lasă în urmă”.

Vasile Brașoveanu povestește că pot fi multe momente când un profesor poate crede că ceea ce face la clasă nu are rezultate vizibile, însă în astfel de comunități, cu provocări care ar reuși să înfrângă și un adult, rutina și răbdarea sunt esențiale.

„Ai venit aici, revitalizezi, îi faci pe copii să vină cu drag la școală. Ăsta e scopul. Să simtă că ceea ce învață chiar le folosește. Să vină la școală, să muncească cu perseverență, să le pese de ei, dar și de comunitate. Iar scopul e acela de a fi fericiți”.

Întreg articolul poate fi citit aici .