Anca Barbu: „Un profesor crește în fiecare copil viitorul OM MARE!”

November 7, 2020
SuperTeach
Comments Off on Anca Barbu: „Un profesor crește în fiecare copil viitorul OM MARE!”

Profund pasionată de dezvoltarea armonioasă a copiilor, Anca și-a dedicat ultimii 20 de ani creionând OAMENI MARI din elevii săi. Ceea ce a început ca „Teaching as Leadership”, a devenit ulterior un “câștig real pentru elevi”. Motivația și determinarea sa de a contribui la progresul copiilor și-au găst sursa mereu dinăuntrul ei. Acum, după experiența proiectului derulat de Teach for Romania în parteneriat cu UiPath Foundation, Anca a ajuns să cunoască și să aplice conștient tehnici despre cum învață creierul și îmbunătățirea nivelului de literație, printre altele.

Acum, mai puternic decât înainte, este convinsă că țelul ca fiecare copil să ajungă un OM MARE este realizabil! Cultura reușitei este parte integrantă a activității zilnice. Cu muncă, perseverență și încrederea oferită, copiii i-au demonstrat că progresul este real și că au devenit mai buni. Anca reușește acum să valorifice și mai bine potențialul copiilor, iar la rândul lor aceștia prețuiesc mai mult învățarea. Dragul de școală se simte și astfel lucruri minunate se întâmplă chiar și în orele online.

Numele meu este Anca Barbu. Predau limba și literatura română de 20 de ani la Școala Gimnazială Nr. 17 din Galați. Încă nu pot stabili coerent dacă sunt un reprezentant al generației vechi sau un dascăl al vizionarismului, dar pot spune cu certitudine că a mea constantă este pasiunea pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor.

În aceste condiții, timpul suportă o altă secvențiere – înainte de și în timp de pandemie (abia aștept să pot spune „după”), obligându-mă la introspecție. Dincolo de scenarii, de device-uri, de aplicații, stau copiii și nevoia lor de a intra pe frecvența învățării. Un eveniment important în viața mea de profesor a fost parcurgerea programului „Teaching as Leadership”, o dezvoltare personală ce a devenit, în scurt timp, și un câștig real pentru elevi. Dacă înainte de întâlnirea cu UiPath Foundation și Teach for Romania, entuziasmul meu și pasiunea pentru educație erau rotițele unui motor intrinsec, deodată elemente pe care le foloseam intuitiv au prins forma unor concepte importante: structura cerebrală, cum învață creierul, Eu, ok – Tu, ok, motivația, literația. Oameni minunați, formatori de viziune, generatori de transformare au amprentat în mine pofta de a fi mai bună pentru fiecare copil în parte. Echipa profesorilor din care am făcut parte a fost o sursă continuă de învățare prin schimbul de bune practici.

În această lumină a schimbării instrumentate cu resurse, valorificarea potențialului unic al copiilor devine un țel coerent. Provocarea mea a fost mereu de a rupe utopia neputinței din dreptul unor copii vulnerabili. Toți au dreptul la o educație de calitate, toți vor deveni OAMENI MARI! Întâlnirea cu „Teaching as Leadership” a confirmat că acest țel este realizabil.

Până la acest punct, succesul meu se măsura în calificările la faza națională a olimpiadei. Acum, văzându-l pe Gabriel că ridică mâna și răspunde la oră este motiv de celebrare! Gabriel este un copil din clasa a VII-a care niciodată nu a vorbit în fața clasei. Cum s-a petrecut minunea? Am aplicat „Cultura reușitei”, conceptele dezvoltării literației, mindsetul de creștere, cultivarea și implementarea feedback-ului. Acestea sunt instrumentele de care pomeneam, acestea sunt plusul valoric adus în viața copiilor mei.

Încă nu știu cât de bine implementez ce am învățat în mentorate, dar știu că elevii claselor la care predau nu se mai grăbesc în pauze, stau cu webcam-ul deschis la oră, își fac temele și povestesc cu multă deschidere despre ce simt și ce își doresc. Din această perspectivă sunt, categoric, un profesor mai bun.

„Teaching as Leadership” mi-a confirmat că suprema competență a unui dascăl este deschiderea de a completa iubirea de copii cu învățarea continuă.

Un profesor crește, cu răbdare, în fiecare copil viitorul OM MARE!

Teaching as Leadership reprezintă un program de formare derulat de Teach for Romania în parteneriat cu UiPath Foundation. Prima serie a rulat în perioada 1 februarie – 31 octombrie 2020. Formarea a presupus 2 module de pregătire teoretică și practică prin care s-au dezvoltat și evaluat competențe precum: gândire strategică, leadership personal, reziliență și eficacitate socială.

Scopul acestui proiect este de a susține educația de calitate pentru copii din medii diverse, abordând nevoia de formare continuă a cadrelor didactice printr-un program de formare (predare centrată pe nevoile elevilor).

Pe parcursul celor 8 luni, au participat 26 de profesori și învățători din 3 județe (Galați, Vaslui și București) și au fost implicați în peste 100 de ore de învățare experiențială și colaborativă. Formatorii cursurilor au fost Lavinia Niță, Ioana Morar și Ioana Ghiga, alumne Teach for Romania.

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.