Impresii și povești despre cele 6 săptămâni din prima Academie de Leadership și Pedagogie Digitală

August 24, 2020
Teach for Romania
Comments Off on Impresii și povești despre cele 6 săptămâni din prima Academie de Leadership și Pedagogie Digitală

Sâmbătă, 22 august 2020, pentru Teach for Romania a fost zi de sărbătoare pentru că am celebrat încheierea celor 6 săptămâni ale primei Academii de Leadership și Pedagogie Digitală. Am fost live pe facebook și am aflat la cald cum a fost întregul proces de formare de la profesorii din generația a șaptea – Maria-Olivia Tătar, Doina Susanu, Livia Mohîrță, Georgiana Giba, cât și de la Gabriel Răducanu și Nastasia Alexandru, care au fost făcut parte din echipa de mentori. La întâlnire am avut-o alături și pe Gabriela Dima, care a povestit din perspectiva ei de tutor coordonator cum au arătat aceste 6 săptămâni de pregătire a primei generații de profesori digitali din #PrimaAcademieOnline. Moderatoarea interviului a fost colega noastră Ana-Maria Grădinariu. Plini de emoție și de bucurie participanții ne-au povestit impresiile lor.

Livia Mohîrță nu a mai lucrat în învățământ, vine din zona antreprenoriatului și își dorește să ajute, prin învățare, copii din zonele vulnerabile. Ne-a spus că cel mai important aspect al relației ei cu mentorul și cu tutorul a fost primirea de feedback profesionist de care ai mare nevoie pentru a progresa. S-a bucurat atunci când elevii cu care a lucrat în perioada practică i-au declarat că în timpul orelor de curs s-au simțit foarte relaxați și cu toate astea au învățat foarte multe lucruri noi. Își propune ca motto ideea că „dacă nu putem schimba întreaga lume, suntem datori să schimbăm măcar lumea unui copil.”

Doina Susanu este originară din Republica Moldova, dar de câțiva ani locuiește în România. Ne-a mărturisit că în Academie s-a simțit ca un „burete” care încerca să absoarbă informații din toate sursele posibile. Ne-a confirmat că în cadrul perioadei practice a fost vorba foarte mult despre creativitate și despre nevoile copiilor, despre curiozitatea și interesul lor de a afla lucruri noi. Este convinsă că o parte importantă a procesului de predare este crearea unui spațiu sigur, unde copilul să capete încredere în el și să știe că este ascultat și susținut. Sfatul ei pentru colegii de breaslă este să lupte pentru fiecare elev, chiar dacă este foarte greu și uneori poate părea imposibil, merită cu prisosință.

Gabriel Răducanu este profesor, locuiește în București, iar anul acesta a avut rolul de mentor în cadrul Academie. Ne-a explicat că printre definițiile termenului de „mentor” se numără și cea de „plantă pe care se altoiește o ramură de la o plantă tânără, cu scopul de a-i imprima caracterele bune ale acesteia”, făcând o comparație extrem de adecvată cu natura. Consideră că setea de dezvoltare în rândul profesorilor trebuie întotdeauna dublată de o doză bună de răbdare, atât față de ceilalți, cât și față de tine însuți.

Maria Tătar este din județul Mureș și înainte de a aplica în Teach for Romania a lucrat peste 10 ani în domeniul resurselor umane. La început de drum în învățământ se simte plină de entuziasm și este convinsă că a făcut cea mai bună alegerea în ceea ce privește schimbare carierei. Ne spune cu umor că pe parcursul Academiei s-a simțit ca și cum ar fi urcat într-un supersonic din care va coborî apoi cu materia cenușie răvășită, într-un mod pozitiv, dar foarte pregătită pentru ce va urma. Momentul de maximă mulțumire din cadrul perioadei practice, recunoaște că a fost acela în care copii au conștientizat că trebuie să aibă mai multă încredere în ei înșiși.

Nastasia Alexandru este învățătoare în Brașov și alumnă Teach for Romania, iar în cadrul primei Academii de Leadership și Pedagogie Digitală a fost mentor. După părerea ei rolul acesta a fost, în primul rând despre punerea acelor întrebări care pot accelera procesul de învățare și conștientizare. Consideră că transformarea și îmbunătățirea pe tot parcursul carierei de profesor nu pot fi decât benefice.

Georgiana Giba are peste 10 ani de experiență în domeniul proiectelor de educație din zona ONG și este extrem de nerăbdătoare să își întâlnească noii elevi din toamnă. Ne mărturisește că înainte de începerea propriu-zisă a Academiei, în perioada de pregătire, a simțit că a făcut o alegere foarte bună și că Teach este organizația unde se va putea integra, unde va putea învăța extrem de multe lucruri și unde va putea avea cele mai bune rezultate. Recunoaște, de asemenea că au existat momente de transformare foarte importante și la nivel personal, iar acestea au avut loc într-un mediu sigur, înconjurată de oameni de o valoare incredibilă, de prezența cărora se simte onorată și măgulită. În ultima zi din Academia Copiilor a primit cel mai frumos feedback din partea unei mici eleve care își dorea ca academia să nu se termine încă. Consideră că adaptabilitatea este cheia vremurilor actuale.

Gabriela Dima locuiește în București, lucrează în învățământ și este tutor coordanator în Teach for Romania. Ne-a spus că un scurt rezumat al parcursului unui profesor în cadrul Academiei ar suna cam așa: începem prin a ne uita în interiorul nostru, în scopul de a identifica acele puncte forte care ne vor ajuta să ne îndeplinim misiunea, dar și acele vulnerabilități specifice fiecăruia și învățăm să le abordăm spre a le soluționa, învățăm să devenim lideri transformaționali în comunitățile în care vom preda, asimilăm o grămadă de modele și informații noi și apoi la final urmează partea practică, în care încercăm să aplicăm și să exersăm tot ce am învățat, la clasă. Recunoaște că experiența primei Academii de Leadership și Pedagogie Digitală a fost de departe cea mai frumoasă și cea mai bogată de când este alături de Teach for Romania. Sfatul pentru ceilalți profesori este să păstreze permanent în minte întrebarea „Cu ce îl ajută pe copil să învețe lucrul acesta?” și să scoată educația din sala de clasă ducând-o și în viața de zi cu zi a copiilor.

La final de Academie nu trebuie să uităm că în tot procesul de formare ne-au fost alături foarte mulți oameni deosebiți: mentori, tutori, facilitatori, experți în educație, parteneri instituționali, specialiști în domeniul învățării digitale, o rețea de coachi și formatori din zona business, organizații cu impact major în educație, voluntari, echipă, membri ai boardului, finanțatori, sponsori. Cu toții au venit împreună pentru a face o schimbare și pentru a pune pe picioare un sistem de formare de tip nou. Mulțumim tuturor celor care ne-au însoțit pe parcursul acestei călătorii și îi asigurăm că povestea merge mai departe!

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.