„Ajută ca să fii ajutat”, o poveste despre întâlniri în online cu elevi din alte colțuri ale lumii

April 30, 2020
SuperTeach
Comments Off on „Ajută ca să fii ajutat”, o poveste despre întâlniri în online cu elevi din alte colțuri ale lumii

„Ajută ca să fii ajutat”, acesta este motto-ul clasei lui Tiberiu Dolha, profesor de limba engleză, unde este diriginte pentru cei 31 de elevi. În această perioadă atipică pentru toți, elevii săi au reușit să țină pasul cu noile metode digitalizate folosite, Tiberiu mărturisind că cel mai mult se folosesc acum grupurile de Whatsapp și video conferințele pe Zoom. Dintre cei 31 de elevi, 25 sunt prezenți în mod constant, iar șase dintre ei nu au acces la internet deloc. Pentru a se asigura că lecțiile ajung la elevi, Tiberiu le transmite tuturor informații folosind diverse căi de comunicare în funcție de nevoia fiecăruia (WhatsApp, Facebook Messenger, Duolingo, Zoom, Microsoft Teams, Edu24, etc., deoarece astfel se încadrează în datele mobile disponibile. Provocările diferă de la copil la copil unii având părinți în izolare, alții având dispozitive prea vechi pentru a suporta anumite aplicații sau unii având dispozitive pe care nu le pot folosi din cauza lipsei de conexiune la internet sau a intensității scăzute a semnalului GSM. Calitatea slabă a conexiunii și lipsa dispozitivelor electronice care să le permită accesarea unor aplicații mai complexe, se simte. Însă, în fiecare zi, Tiberiu se străduiește să-i mențină motivați și ancorați în procesul de învățare.

tib2

Astfel, împreună, au desfășurat mai multe activități menite să-i scoată din rutina zilnică – printre acestea se numără clubul de lectură realizat în colaborare cu Fanbook, workshop-ul despre bullying ca parte a proiectului O lume fără frică, asamblarea unei biblioteci cu sprijinul Bookster şi organizarea clubului de şah.

Diversificarea activităților a avut un mare succes printre copii, entuziasmul și emoția lor fiind semnificative. În cadrul clubului de lectură, ei au oportunitatea să discute despre o carte aleasă de ei, o dată pe lună, într-o activitate facilitată de voluntari ai Fanbook, iar ca parte a proiectului O lume fără frică, elevii tuturor claselor de gimnaziu au putut viziona o serie de video-uri înregistrate de celebrități cunoscute în care acestea au vorbit despre experiențe personale de bullying. Acestea le-au permis să se regăsească și să învețe lucruri noi, astfel încât lumea lor s-a făcut mai mare.

Nici poveștile de succes nu au întârziat să apară. Una dintre ele este a unor doi frați, care se confruntau cu probele de scriere și citire și care, cu ajutorul lui Tiberiu și al învățătoarei Ioana Cordoș, au primit încă o șansă să progreseze și să devină mai buni. Pentru a-i sprijini, s-a stabilit un program săptămânal prin care ei să poată lucra pentru îmbunătățirea abilităților de literație.

Tiberiu are planuri ambițioase pentru perioada următoare. Își dorește să le ofere elevilor cât mai multe șanse de interacțiune cu copii de altă naționalitate, prin intermediul platformelor online. Astfel, puțin câte puțin, elevii vor avea o perspectivă mai largă asupra lumii în care trăiesc. De asemenea, cu fiecare zi în care se învață, elevii se apropie tot mai mult de viziunea lor și anume – Liniștea să o prețuim/Învățatul să îl iubim/Buni colegi să devenim/Împreună să muncim, cât și de promisiunea că vor finaliza cu toții clasa.

„Cred că un element crucial în predare care atinge latura de motivație a elevilor este contactul dintre realitate şi materia învățată. Acest lucru a fost evident în lecțiile susținute prin platforma Skype in the classroom, susținută de Microsoft. În aceste lecții elevii unei clase au oportunitatea de a comunica direct în limba engleză cu o altă clasă de elevi, din orice altă țară a lumii. Prin intermediul jocurilor ei folosesc limba engleză pentru a descoperi din ce țară sunt ceilalți copii sau ce diferențe şi similarități culturale există între ei, lărgindu-le astfel şi perspectiva globală asupra lumii. Pe viitor voi încerca să folosesc cât mai multe astfel de metode care să releve utilitatea şi importanța materiei învățate în şcoală.”

Tiberiu Dolha face parte din Generația a 6-a de profesoriși învățători ai programului Teach for Romania, iar anul acesta este sprijinit în cadrul co-finanțării United Way Romania. Împreună #ConstruimModelePentruViitor.

Abonează-te la newsletterul nostru aici pentru a afla ce mai facem în Teach for Romania.

tib1