Accesul la educaţie de calitate. Loterie, oportunitate sau certitudine?

December 15, 2016
Teach for Romania
Comments Off on Accesul la educaţie de calitate. Loterie, oportunitate sau certitudine?
“You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future.” Steve Jobs
La sfârşit de an, în atmosfera liniştită a sărbătorilor de Crăciun, echipa Teach for Romania te invită la un scurt moment de reflecţie asupra modului în care alegerile pe care le faci acum influenţează viitorul pe care îl vei trăi începând de mâine.
Viaţa ne oferă tuturor momente de conştientizare, în care ne dăm seama care au fost marile oportunităţi pe care am ştiut să le exploatăm în favoarea devenirii noastre. Prefațăm materialul acesta îndemnându-te să faci un exerciţiu de recunoştinţă, în cinstea oamenilor care te-au ajutat să creşti şi a şanselor care ţi s-au oferit şi pe care ai ştiut să le fructifici. Mulţumim!
ne purtam frumos cu andre
Copiii nu aleg unde se nasc… Dar dacă ar face-o?
Cum ar fi ca fetusul să aibă acces la o aplicaţie organică prin care să-şi poată sorta după o multitudine de criterii şi, ulterior, alege viitorii părinţi în funcţie de naţionalitate, rezidenţă, etnie, religie, viziune politică, valori, profesie, venituri, IQ, hobby-uri, caracteristici psihice şi emoţionale, potenţialul de dezvoltare personală şi profesională din viitorul mediu de creştere?
Oare accesul la educaţie de calitate ar fi una dintre caracteristicile pe care comercianţii de părinţi le-ar folosi ca să-i atragă pe copii în această lume? Aşadar, timp de aproape 9 luni, conştiinţa nematerializată a viitorului individ ar naviga într-o lume organico-virtuală, haotică, pe alocuri asemănătoare celei în care trăim azi. Ar căuta cea mai bună variantă, ar studia şi compara familiile existente pe planetă prin prisma tuturor criteriilor de mai sus, ar analiza costurile de oportunitate şi ar trăi un paradox prenatal al alegerii.
Dacă ar avea această putere, ar mai alege vreun copil să se nască la Sohatu, Gârcini, Potlogi, Gălbinaşi sau în Ferentari, acolo unde predau profesorii Teach? Ar mai avea loc vreo naştere în frig, război, sărăcie sau climă nefavorabilă? N-ar vrea toţi copiii să meargă în Elveţia, Anglia sau la Disneyland? Presupunând că educaţia de calitate ar fi un criteriu, nu şi-ar dori toţi copiii să se nască în Finlanda?

tfr 1

 

Revenind la realitate şi la educaţie de calitate
Adulţii aleg pentru copiii lor: unde, când şi dacă se nasc, la ce şcoală merg, ce carieră urmează, ce prieteni îşi fac, ce mănâncă, ce gândesc, ce e bine şi ce e rău şi aşa mai departe.
Iar lumea în care vin copiii români arată, conform statisticilor, exact aşa:
  1. 6% din populaţia României este formată din analfabeţi, adică există în jur de 250.000 de oameni care nu ştiu nici măcar să îşi scrie numele;
  2. 40% din populaţia ţării este formată din analfabeţi funcţionali, adică pot să citească un text, dar nu îl înţeleg şi nu pot folosi informaţia obţinută [1];
  3. 40.000 de copiii cu vârste între 6 şi 15 ani nu fuseseră o singură zi la şcoală în anul 2012.
Vestea bună este că modelul Teach for Romania funcţionează. Până la sfârşitul anului şcolar 2016-2017, peste 6.000 de copii vor fi beneficiat de o îmbunătăţire substanţială a calităţii experienţei lor educaţionale, datorită profesorilor şi programului Teach.
Contribuie şi tu la crearea de oportunităţi pentru toţi copiii care s-au născut în aceste comunităţi pline de provocări, în aşa fel încât, peste ani, ei să poată trăi un moment similar de recunoştinţă şi conectare a punctelor importante din viaţa lor. Implică-te transformă în certitudine accesul la educaţie de calitate pentru toţi copii din România!

cer frumos

E foarte simplu să dai o mână de ajutor: donează bani, devino fundraiser, redirecţionează 2% sau 20%, dacă eşti antreprenor. Dacă vrei să te implici direct în miezul problemei, urmează o carieră de profesor! Dacă ai doar câteva minute la dispoziţie, dă un share acestui text, vorbeşte cu prietenii tăi despre cauza noastră, sau trimite-ne un gând bun la mircea.racoviceanu@teachforromania.ro.
Mulţumim.
Sărbători fericite!

Mircea Racoviceanu

Private Donors Manager

Teach for Romania

Susține Teach for Romania

[1] National Federation of Nongovernmental Organizations