Acasă împreună cu copiii. Cum amenajezi sala de clasă de-acasă?

March 27, 2020
SuperTeach
Comments Off on Acasă împreună cu copiii. Cum amenajezi sala de clasă de-acasă?

fb-postCâteva sfaturi despre amenajare spațiului de lucru a copilului tău de la Olimpia Meșa (cuminvataoamenii.ro) și Ionela Munteanu (tutor Teach for Romania).

Școala s-a mutat acasă, la fel ca și biroul tău. Cum arată și se simte locul din casă unde copilul tău învață contează – pe copii îi ajută să învețe, iar pe voi împreună vă ajută să fiți mai eficienți, să colaborați, să vă facă timpul împreună mai ordonat și mai fericit.

Spațiul contează

Creierul uman citește mediul înconjurător precum citește o față umană. Când copiii tăi pătrund în spațiul dedicat învățării, cum crezi că reacționează mintea lor? Se poate concentra? Se gândește la colaborare? Se poate vizualiza experimentând? Se gândește la brainstorming și co-proiectare? Este spațiul de învățare un loc confortabil în care să se refugieze ca să citească, să își imagineze lumi? Stimulează învățarea?

Potrivit lui Robert Dillon și Rebecăi Louise Hare, autori ai The Space, întrebarea de pornire este ce vrei să facă ai tăi copii într-un spațiu anume din casă? Dacă răspunsul este să învețe, atunci trebuie să te asiguri că ai creat un spațiu fix pentru asta, învățare, și asta mai ales acum când sala de clasă, spațiul pe care copiii îl asociază cu învățarea, nu mai este disponibil. Întreruperea rutinei de a merge la școală, în spațiul fizic al clasei, faptul că nu mai au interacțiune directă cu colegii și cu profesorii, îi face pe copii să se simtă în vacanță. Este neconstructiv pentru copii să lucreze din pat, de pe canapea, din bucătărie, atunci când sunt și părinții prin preajmă.

Așadar, odată ce ai căzut de acord asupra unui spațiu și ai hotărât că va fi pentru învățare, iată câteva sugestii despre cum să îl amenajezi.

Liniște&fără detractori

Este tentant pentru copii să fie un pic prea relaxați cu ideea de a avea un spațiu special, dedicat muncii de la școală. Dacă spațiul de învățare este deja asociat cu activități precum mâncatul, somnul, joaca, probabil că nu va funcționa foarte bine. Cu cât copilul va petrece mai mult timp în acest spațiu, cu atâta va fi mai puternică asocierea cu învățarea. În timp, va reuși să se simtă mai concentrat imediat ce intră în camera/spațiul respectiv. Așadar, dă la o parte lucrurile care l-ar putea distrage: televizor, telefon mobil, acces la alte aplicații în timpul sesiunii online. Ideal, ar trebui să funcționeze doar aplicația de care are nevoie pentru respectiva oră sau activitate de învățare, prin care comunică cu profesorii și colegii. Copilul trebuie să lucreze singur (să nu treacă persoane prin zona lui de lucru în timp ce învață) și să aibă liniște.

Idei pentru un spațiu creativ

Suprafețe pentru scris și desenat din tavan până în podea. Această disponibilitate a suprafeței îi provoacă pe copii să fie vizuali și creativi. Limitați scaunele astfel încât, toată atenția să se concentreze asupra suprafețelor de lucru. Poți folosi ce ai la îndemână – foi mari de hârtie, foi pentru ambalat cadouri, foi de flipchart rătăcite prin casă. Sau poți să comanzi pe internet stickere autocolante cu efect de tablă de scris. Încadrează spațiul atunci când sunt foarte mici pentru a-i ajuta să diferențieze spațiul de lucru de alți pereți. Nu încadra marginile (când au 12 ani sau mai mult) pentru a oferi un sentiment de spațiu nelimitat pentru creativitate.

Ordinea ușor de menținut

Căruciorul cu etajere sau pur și simplu o unitate de rafturi IKEA la care să adăugați roți. Suprafețele orizontale atrag dezordinea. În mod ciudat, deși este atât de intuitiv pentru mulți, este un fenomen adesea ignorat, care afectează constant modul în care oamenii creează. Suprafețele orizontale, în spațiile de învățare pentru copii, adună rămășițe de proiecte începute și abandonate. Ce poți face în privința asta? Poți menține spațiul orizontal la minim și poți invita copiii să participe la o curățenie constantă. În plus, poți folosi containere transparente pentru consumabile și rechizite. Păstrează ordinea și copiii pot vedea întotdeauna ce este disponibil.

Delimitarea spațiului de lucru – cum te folosești de podea?

Mai ales atunci când spațiul nu este foarte generos, podelele pot deveni granițe instantanee. Poți crea linii și/sau așeza materiale pe podea pentru a delimita activitățile sau a simula experiențe la scară completă. Liniile simple de pe podea pot crea partiții surprinzător de puternice care pot fi folosite pentru a schimba comportamentele și a defini limitele. Folosiți, de exemplu, bandă sau scotch lat pentru a marca rapid zona de învățare față de restul sufrageriei sau de alte zone pentru joacă din camera copilului.

Copilul tău va face ce faci și tu, nu ceea ce îi spui să facă.

Este foarte important să respecți aceleași reguli de igienă a muncii și păstrare a productivității pentru tine, dacă lucrezi de acasă. Organizează-ți un spațiu de unde să muncești, nu lăsa televizorul pornit în timp ce lucrezi, pune-ți telefonul pe silent cât timp lucrezi, fă o separare clară între spațiul de birou. Pregătește-te de lucru ca și cum ar urma să mergi la serviciu, nu lucra în pijamale, ia-ți micul dejun înainte de a începe lucrul. La fel, în această organizare trebuie să incluzi și timpul pentru familie, prieteni, relaxare și activități casnice. Comportamentul copilului tău este o reflexie a rutinelor tale mai degrabă decât a cuvintelor tale. Mai multe despre cum construiești o rutină a învățării acasă, în curând.

Ionela este alumnă și tutor în Teach for Romania, unde îi susține și formează pe profesorii care se alătură programului. Olimpia este unul dintre prietenii apropiați ai noștri, care de câțiva ani ajută profesorii susținuți de noi să înțeleagă neuroștiința învățării la copii. Olimpia, staff-ul Teach for Romania și alți prieteni apropiați nouă sunt aici pentru voi cu resurse și idei pentru voi, pentre a depăși mai ușor această perioadă, iar pe cuminvataoamenii.ro găsiți mai multe detalii.

Părinții care își doresc să afle sfaturi și idei educative de la noi, se pot abona aici. Împreună suntem mai puternici!