3, 2, 1… Start club de lectură Biblioteca Educației. Despre Educație cu stare de bine.

April 12, 2019
Teach for Romania
Comments Off on 3, 2, 1… Start club de lectură Biblioteca Educației. Despre Educație cu stare de bine.

Autor: Ivona Munteanu, alumnă Teach for Romania

O seară de vineri cu forfotă și murmur plin de idei la Seneca Anticafe. Ne întâlnim pentru prima dată în cadrul clubului de lectură Biblioteca Educației, prima inițiativă a asociației de alumni EduConect, susținută printr-un grant acordat de Teach for Romania și Romanian-American Foundation alumnilor, dezvoltată în parteneriat cu Facultatea de Psihologie și Științele Educației  – Universitatea din București și Seneca AntiCafe. Discutăm cartea Educație cu stare de bine. După o rețetă româno-daneză, rezultat al proiectului RodaWell, derulat de FPSE și VIA University College din Danemarca, pe care o recomandăm tuturor celor care vor să aducă bucurie în învățarea copiilor. O avem alături de noi pe Cătălina Ulrich, unul dintre autori. Ceai, o carte bună, oaspeți interesați de educație, un spațiu primitor – iată ingredientele perfecte pentru un club cu stare de bine, cu o energie faină și cu discuții pasionante!

e60d5871-55d8-431d-bce9-2c0ce5f9a756

Modul de organizare al clubului, cu întâlniri lunare în jurul unei cărți anunțate anterior, cu un invitat scriitor, ne-au fost inspirate de CSR Mindset prin proiectul Fanbook și Asociația InEdu și ne bucurăm de modul cum se leagă între ele inițiativele în educație și de cum se creează sinergiile între oameni pasionați. Pe termen lung, ne dorim ca inspirați de cărțile discutate să generăm proiecte prin care să punem în practică idei despre care am citit. Adică îndrăznim să visăm să punem la treabă plăcuta zăbavă a lecturii și să o convertim în proiecte și inițiative. Nu în ultimul rând, ne dorim să inspirăm cancelariile școlilor din România pentru a derula întâlniri de lectură în jurul unor cărți noi din domeniul educației.

Cardurile Dixit ne-au deschis conexiunea dintre carte și propriile experiențe legate de tema educației cu stare de bine. Am povestit apoi despre ce ne-a uimit, despre revelațiile pe care ni le-a provocat lectura cărții.  Ne-au impresionat abordările educației daneze și ale perspectivei pedagogilor români inovativi, felul cum elevii sunt inspirați să aibă curaj prin gesturi mărunte, importanța amenajării spațiului, detaliile mărunte care fac diferența  – (notez aici doar două idei simplu de aplicat în orice școală – numele și imaginile profesorilor de serviciu afișate la vedere, amenajarea băncilor astfel încât elevii de la perete să poată ieși fără să-și deranjeze colegii). Ne-am întrebat cum am putea face din stare de bine din școală o prioritate. De unde să pornim, pentru a muta accentul din școli de pe hârtii bifate pe procese și lecții interiorizate? Cheia pentru schimbări pare fi dezvoltarea obiceiului de a reflecta asupra propriilor practici și a unei mentalități orientate spre creștere.

Ne-au bucurat impresiile din feedback-ul primit de la participanți:

„Mi-au plăcut foarte mult atmosfera, ideile discutate, prezența scriitoarei Cătălina Ulrich (care a făcut ca momentul să fie unul foarte special) și oamenii, cu poveștile și părerile lor interesante.”

 „Unele dintre ideile discutate mi-au răsunat în minte tot weekend-ul.”

 „[Mi-au plăcut] locul, cartea propusă , ideea în sine: de a citi mai mulți colegi aceeași carte și de o discuta, dar și faptul că am primit deja cartea pentru următoarea întâlnire.”b6411c8f-79d7-4ce0-8504-32df33bff659

Am selectat, de asemenea, câteva dintre planurile participanților inspirați de lectură:

 „Din carte mi-am luat foarte multe idei atât pentru lucrul la clasă, interacțiunea cu elevii, cât și pentru îmbunătățirea modului de funcționare al școlii. O să fructific experiența prin diferite proiecte, atât la clasă, cât și în școală.”

„Plănuiesc să inițiez un proiect la clasă asemănător cu cel din carte. De asemenea, o voi recomanda și altor colegi de cancelarie.”

 „1. Sunt mai hotărâtă să transform școala și terenul viran din curtea școlii într-un spațiu potrivit pentru învățare și relaxare; 2. Am afișat în clasă numele profesorilor de serviciu la care elevii pot apela când au situații neplăcute; 3. Intenționez să organizez cursuri și ateliere în școală pentru formarea cadrele didactice, astfel încât acestea să deprindă metode tehnici, proceduri și rutine care să le ajute în adaptare procesului didactic la nevoile și interesele elevilor.”

Le mulțumim și noi, tuturor participanților, pentru atmosfera creată. Îi mulțumim Cătălinei Ulrich și echipei proiectului RodaWell pentru timpul oferit generos, resursele accesibile tuturor școlilor și profesorilor, pentru inspirație și tuturor celor care ne sprijină în organizarea acestor întâlniri.

Ne revedem curând, pentru o nouă întâlnire, după lectura cărții Mindset, de Carol Dweck.