15 ianuarie la a V-a B… sau cum Eminescu ajunge la sufletul copiilor de 12 ani

February 17, 2020
Teach for Romania
Comments Off on 15 ianuarie la a V-a B… sau cum Eminescu ajunge la sufletul copiilor de 12 ani

Al doilea semestru a început în forță, cu energie și planificări noi. Prima săptămână a însemnat și activități realizate cu ocazia aniversării a 170 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu.

De această dată le-am rugat pe Elena Dima și Laura Verde, ambele profesoare de limba și literatura română în generația a șasea din cadrul programului Teach for Romania, să ne povestească ce activități au avut cu elevii lor în această perioadă.

Redăm în cele ce urmează povestea clasei a V-a B relatată de prof. Laura Verde.

15 ianuarie la a V-a B… sau cum Eminescu ajunge la sufletul copiilor de 12 ani

„Dincolo de discuțiile academice legate de canonul literar sau chiar dincolo de dezbaterile pedagogice vizând un învățământ de 2020 care, în mod absolut, trebuie legat de preocupările imediate ale elevilor, Mihai Eminescu  poate ajunge, ca și întreaga poezia de altfel, la sufletul copiilor. Chiar și a unor copii (din Ferentari?!) despre care ai spune că ultima lor preocupare ar fi… poezia!

Da, ca orice profesor de limba și literatura română care aparține, cu adevărat,  propriei meserii, am ținut să marcăm ziua de 15 ianuarie, care numai festivă nu se anunța: elevi întorși de două zile din vacanță, dornici să își împărtășească propriile impresii, cu diverse impulsuri de a-și etala năstrușniciile, uneori, de-a dreptul exagerate! Cum să-l introduci pe Eminescu? Mai ales că pentru ei, ziua de 15 ianuarie nu spunea decât că am intrat într-un alt an, 2020!

Am riscat…cu o creație eminesciană mai puțin discutată, deși cu potențial maxim de a fi înțeleasă și de aproape de sufletul oricărui. E vorba de Numai poetul.

«Lumea toată-i trecătoare,
Oamenii se trec şi mor
Ca şi miile de unde,
Ca un suflet le pătrunde,
Treierând necontenit
Sânul mării infinit.

Numai poetul,
Ca păsări ce zboară
Deasupra valurilor,
Trece peste nemărginirea timpurilui:
În ramurile gândului,
În sfintele lunci,
Unde păsări ca el
Se-ntrec în cântări.»

Și după ce am citit, ne-am lămurit că înțelegm cuvintele, am discutat. Ce minuni poate face întrebarea Despre ce e vorba, copii, în poezie?Descoperirile copiilor au fost uluitoare pentru ei și pentru mine:

Doamna, poeții mor și nu mor! El, ca om moare, dar uitați, el trăiește pentru că îi citim poeziile!

Doamna,un poet e ca o pasăre, pentru că e liber ca o pasăre!

Doamna, poetul vorbește despre lume!

Doamna, poeziile poeților sunt precum cântecele păsărilor!

Și ca să ne dăm seama cât de vizuală poate fi o poezie….da, au desenat poezia!

Chiar dacă au mai fost provocări de-a lungul lecției, cântările din poezie trimițându-i pe unii dintre elevi cu gândul la celebri maneliști ai vremii, Guță sau Salam (gânduri verbalizate, să ne înțelegem!), da, am vorbit de Eminescu și am simțit, până la urmă, viața!

Mulțumesc, dragii mei elevi de la a V-a B pentru această zi!”

WhatsApp Image 2020-01-17 at 17.29.17

Elena Dima și ea profesoară de limba și literatura română a adus poezia mai aproape de copii.

„Ziua de 15 ianuarie a fost despre a învăța altfel, despre apropiere și căldură, dar mai ales despre domnul nostru, Eminescu, de la nașterea căruia s-au împlinit 170 de ani.

Cu emoție, dar și cu speranța că voi reuși să îmi apropii elevii de poezia și de universul marelui poet, m-am lăsat purtată încă o dată în aventura de a crea o oră atractivă, în care să cern magie în sufletele copiilor mei de la Școala Generală nr. 136, București. Formularea de răspunsuri personale, recitarea de versuri eminesciene, realizarea unui produs final au fost doar câteva dintre activitățile realizate care i-au condus pe elevi spre dezvoltarea de competențe și dobândirea de cunoștințe, dar mai ales spre descoperirea unei valori naționale emblematice,

Toți elevii au răspuns prezent la provocarea mea. Implicarea de care au dat dovadă, plăcerea cu care și-au dus la bun sfârșit sarcinile de lucru mi-au confirmat o dată în plus faptul că acolo unde este drag de meserie, dar mai ales drag de copii, rezultatele nu întârzie să apară.”

dima elena

Elena Dima și Laura Verde fac parte din Generația a 6-a de profesori și învățători ai programului Teach for Romania și ambele sunt sprijinite în cadrul parteneriatului nostru strategic cu UiPath Foundation.

Împreună construim modele pentru viitor!

Conținutul acestui articol nu reflectă neapărat opinia oficială a organizației. Informațiile și punctele de vedere exprimate aparțin în totalitate autorilor.