Transformă provocările în oportunități! Interviu cu un director de școală

IMG-0542Iuliana Tomoș este directorul Școlii Generale Nr. 5 din Săcele, cartierul Gîrcin, școală ce adună peste 1400 de elevi. Deși instituția este la câțiva kilometri de un oraș mare, Brașov, provocările socio-economice sunt mari și efortul cadrelor didactice în educația atât a copiilor cât și a părinților este considerabil. Acest tip de implicare ne face să ne bucurăm că întâlnim în activitatea noastră oameni dedicați, care în ciuda multor obstacole, găsesc resursele să-și facă meseria.

În rândurile de mai jos vă invităm să aflăm câteva din gândurile unui om care nu renunță să creadă în puterea educației.

  1. Ce v-a motivat să intrați în sistemul public de educație și ce vă face să nu renunțați la această misiune?

M-a motivat plăcerea de a preda matematica. Este plină de provocări, insă cea mai mare provocare este motivarea copilului pentru a învăța calcule și deducții logico-matematice. În momentele mele de cumpănă privind meseria de profesor la această disciplină, îmi amintesc de cuvintele acelor copii care au învățat să iubească tot ce înseamnă matematica, au reușit în viață datorită acestui lucru și am rămas prietena lor de încredere.

  1. Care este cea mai mare satisfacție a dumneavoastră în calitate de profesor? Dar de director al acestei școli?

Satisfacțiile mele ca profesor sunt și cele care mă motivează să rămân director și anume să văd la copii acea bucurie când reușesc să rezolve singuri o problemă.

Ca director cea mai mare satisfacție a fost să constat numărul copiilor care s-au întors la  școală. În luna noiembrie am numarat 226 de copii care nu frecventau școala, la finalul semestrului I am înregistrat 176 de situații neîncheiate iar la această dată au mai rămas 126 de copii care nu frecventează. Este incă un număr mare de copii care nu frecventează, însă în 3 luni s-au întors la școală 100 dintre ei.

  1. Care credeți că sunt cele mai importante aspecte ale educației și ce vă face să credeți asta?

Educația celor 7 ani de acasă. Ea influențează tot parcursul vieții copilului. Un copil care nu a beneficiat de cunoștințele minime ale unei educații timpurii este mai greu educabil.

Un alt aspect ar fi orientarea școlară profesională. Mulți copii nu sunt hotărâți ce liceu vor să facă, ce meserie le-ar place să profeseze pentru că nu se fac suficiente activități de orientare școlară încă din clasele a VII-a. Includerea unor opționale pe această temă prin care să îi ajute pe copii să se decidă asupra meseriei pe care doresc să o practice ar contribui mult la motivarea elevului pentru învățare.

Dacă e să vorbim însă de care e rolul unui profesor în dezvoltarea unui copil vă pot spune că misiunea lui este să il ajute pe copil să aibă incredere în el ca să poată progresa, pentru ca în final să poată să se descurce singur în viață.

  1. Dacă ați putea schimba ceva la sistemul de învățământ ce ați schimba și de ce?

Implementarea curriculumului – programele școlare foarte încărcate nu lasă copiilor răgazul necesar pentru a înțelege conținuturile predate. Fiecare copil învață diferit și tocmai de aceea stabilirea unor standarde de perfomanță mai flexibile ar contribui la îmbunătățirea performanțelor elevilor.

Totodată m-aș uita la evaluarea rezultatelor copiilor – portofoliul educațional al elevilor nu este clar definit de legea educației. Se folosește frecvent  metoda tradițională: lucrarea scrisă.

Nu în ultimul rând cred că o competență fundamentală de care avem nevoia noi ca profesori este utilizarea calculatorului în predare și să ne adaptăm la schimbările generațiilor de copii care sunt diferite.

  1. Cum credeți că poate fi învățarea vizibilă sau când și cum știm că un elev învață? Dar un profesor?

Învățarea este vizibilă la un copil atunci când știe să argumenteze un răspuns.  Învățarea este vizibilă la un profesor atunci când este preocupat de îmbunătățirea comunicării cu elevii lui pentru a se putea face auzit, ascultat și înțeles.

  1. Ce mesaj le-ați transmite adulților cât și copiilor pentru a avea încredere în școală?

Școala este un sistem complex de provocări la început care se transformă într-o mare de oportunități. Cine reușește să transforme provocările în oportunități va avea numai șanse de reușită în viață.

No comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>