Vizual general_Website Banner (2)

Ce profil căutăm?

Suntem în căutarea acelor oameni motivați de a-și aduce contribuția la transformarea societății prin implicarea în educație, care caută semnificație în munca lor, au trăit sau au văzut inechitatea și vor să contribuie la reducerea sau eliminarea ei, care încă mai cred că se poate, acolo unde mulți nu văd șanse de reușită.

Mai mult decât atât, sunt cei care:

Criterii de eligibilitate

Sunt eligibili pentru programul Teach for Romania doar candidații care îndeplinesc TOATE criteriile următoare:

Ce presupune rolul de profesor susținut de Teach for Romania?

 • Contract de muncă cu școala;
 • Contract de sponsorizare cu Teach for Romania;
 • Prezența la toate activitățile de formare și integrare în comunitate, care au loc în weekend (6 pe an) și asumarea unui proces de transformare / învățare accelerată;
 • Instrumente noi de lucru, ce implică o investiție mai mare de timp;
 • Abordarea elevilor conform unei viziuni a organizaţiei;
 • Atenția la nevoile reale ale copilului și ale comunității;
 • Mobilizarea de oameni, resurse, crearea de sinergii.

Care este parcursul unui participant în program?

Recrutare
Selecție
Integrare în organizație
Susținere pentru integrarea în sistem
Pregătire inițială - Academia de Leadership și Pedagogie
Pregătire, susținere și consiliere continuă
Alumni

Recrutare

Înscrierea în program se face exclusiv online, prin completarea unui formular. În funcție de runda de înscriere în care vrei să participi, te poți înscrie până pe 11 noiembrie 2019, 16 decembrie 2019, 20 ianuarie 202024 februarie 2020 sau 30 martie 2020.

Iată care sunt pașii pentru înscrierea online:

 1. Completezi formularul online de înregistrare a interesului (dureaza 5 minute)
 2. Completezi cel de-al doilea formular, primit pe e-mail (dureaza aprox. 30 minute). Te rugăm să îți verifici adresa de e-mail imediat după completarea primului formular, inclusiv căsuța SPAM. Dacă nu ai primit formularul, te rugăm să ne scrii la adresa recrutare@teachforromania.ro

Îți recomandăm să acorzi toată atenția necesară completării acestui formular. Pe parcursul completării, vei putea salva progresul și reveni asupra lui ulterior.

32-IMG_5538

Selecție

Echipa de selecție evaluează formularele primite și comunică răspunsul tuturor candidaților, indiferent care ar fi acesta, prin intermediul unui e-mail. Dacă treci de această etapă, vei fi programat(ă) într-un Centru de Evaluare cu durata de o zi, în București. Centrul de evaluare constă într-un:

 • interviu personal
 • o simulare de lecție
 • un exerciţiu de grup

În procesul de selecție nu comparăm candidații, ci evaluăm conform unui model intern de selecție, construit pe competențe și abilități.

Competențele pe care le urmărim sunt:

 • capacitatea și dorința de a face o schimbare în societate, micro și macro sistemic, prin intermediul educației;
 • capacitatea de a face schimbări la nivel personal, pe baza unui proces de introspecție și feedback;
 • capacitatea de a-ți reveni după situații foarte dificile și/sau de lungă durată;
 • capacitatea de a genera schimbare prin construirea de parteneriate eficiente cu oameni diferiți;
 • capacitatea de a planifica pe termen lung, a executa planul și a monitoriza progresul;
 • capacitatea de a analiza informații și de a găsi cele mai potrivite soluții pentru rezolvarea problemelor.

Te rugăm să ții cont că procesul de recrutare și selecție, de la momentul înscrierii tale până în momentul ofertării poate să dureze până la 3 luni. Angajamentul tău în program începe cu participarea la formarea inițială din perioada iulie-august 2020 și se continuă cu  activitatea la clasă, cu start în septembrie 2020.

DSC_0769

Integrare în organizație

După transmiterea ofertei financiare, te ajutăm să cunoști organizația prin conferințe dedicate și vizite la clasă, alături de colegii tăi din generațiile actuale și echipa Teach for Romania. Având în vedere faptul că programul reprezintă un angajament serios timp de 2 ani, ne dorim ca, încă de la început, candidații să înțeleagă în mod real provocările, printr-o interacțiune directă cu participanții din program.

În plus, punem accentul pe crearea comunității generației din care vei face parte, prin diverse evenimente sau activități precum: seri de comunitate, oportunități de contribuție la nivel de organizație sau în comunitățile în care suntem prezenți, la care te încurajăm să participi.

25-IMG_6115

Susținere pentru integrarea în sistem

Candidații susținuți de Teach for Romania se înscriu la examenul de titularizare sau la concursul pentru persoane fără studii corespunzătoare domeniului de predare, ca orice altă persoană care dorește să devină profesor/învățător în sistemul public de învățământ. Organizația nu are posturi ocupate sau securizate, însă te susține în găsirea unui post. De asemenea, facilităm înțelegerea Metodologiei Mișcării Personalului Didactic și aplicarea acesteia, în funcție de realitatea fiecărui candidat și te susținem în căutarea posturilor care răspund atât criteriilor Teach for Romania, cât și nevoilor tale.

Posturile pe care le vor ocupa candidații Teach for Romania vor fi cu precădere în zone peri-urbane şi rurale, care corespund cerințelor programului, conform hărții de mai jos. În mod excepțional, pentru anul școlar 2020-2021, vom fi prezenți și în București, doar cu cadre didactice calificate.

14. IMG_3475 copy copy

Pregătire inițială - Academia de Leadership și Pedagogie

Dupa perioada de integrare, vei începe Academia de Leadership și Pedagogie, un program de pregătire inițială care dezvoltă competențe de leadership prin intermediul unei experiențe didactice relevante în comunități vulnerabile. 

Experiența prin care trec participanții ia forma unui bootcamp de 6 săptămâni, cu un program intens de pregătire ce cuprinde sute de ore de training-uri și workshop-uri, pe 3 direcții de învățare: autocunoaștere și dezvoltare personală, abordarea strategică a predării și construirea comunității de învățare și practică. Perioada teoretică este dublată de cea practică, prin care profesorii aduc în realitatea copiilor strategiile învățate în sălile de curs.

Academia de Leadership și Pedagogie are loc în perioada iulie-august 2020 și este deschisă numai participanților acceptați în program. Programul este unul intens și necesită prezență zilnică pe parcursul celor 6 săptămâni. Pentru excepții, verificați secțiunea Întrebări Frecvente. De asemenea, atât cazarea, cât și masa sunt asigurate de către Teach for Romania pe parcursul întregii perioade.

Vezi raportul Academiei din 2019
G4

Pregătire, susținere și consiliere continuă

Pregătirea și susținerea continuă a participanților pe parcursul celor 2 ani au ca scop dezvoltarea unor competențe necesare pentru a putea susține învățarea în școlile ce se confrunta cu provocări și pentru a deveni lideri capabili de schimbări sistemice în educație.

Impactul vizat în primul an este la clasă, în anul 2 în școală și în comunitate, iar mai apoi sistemic, prin contribuția lor la viziunea organizației din rolul de alumni.

Programul nostru de formare și sprijin are impact vizibil, generând progres asumat atât la nivelul participanților (învățători/profesori), cât și la nivelul elevilor direcțiile de schimbare vizate fiind: analfabetism (inclusiv
cel funcțional), abandon școlar, îmbunătățirea abilităților socio-emoționale.

Formarea cadrelor didactice susținute prin programul Teach for Romania se realizează prin metode precum training, mentorat, coaching, peer learning (comunitate de practică și învățare) și susținerea lor continuă, printr-o echipă de consilieri-mentori. Fiecare participant are alocat un tutor pe parcursul celor 2 ani, care îl ajută să planifice, implementeze și îmbunătățească activitățile de predare la clasă, prin asistare periodică la ore și feedback constant.

BN4A1182

Alumni

După cei doi ani de implicare la catedră, într-o comunitate vulnerabilă, vei fi echipat(ă) cu un bagaj extrem de solid de cunoștințe și abilități, vei avea atitudinea potrivită față de provocări și îți vei fi dezvoltat o rețea puternică de contacte, atât prin apartenența la comunitatea Teach for Romania, cât și la rețeaua Teach for All.

Astfel, Teach for Romania își propune dezvoltarea unei comunități de alumni puternice, interconectate, care să aibă inițiative comune și să colaboreze cu alți actori relevanți din peisajul educațional românesc, prin creșterea competențelor în 5 direcții strategice:

 1. impact școlar în cadrul școlilor din România,
 2. formarea și dezvoltarea profesorilor,
 3. politicile publice din educație,
 4. media
 5. și în dezvoltarea inovației sociale și comunitare.
18814769_1580543785289238_1010102321764916727_o

Ce și unde vei preda?

Poți fi învățător sau profesor în programul nostru, indiferent de specializare, studii absolvite și modul psihopedagogic, acestea nefiind criterii eliminatorii de selecție. De asemenea, vei preda în învățământul primar sau gimnazial, în funcție de nevoile școlilor din comunitățile cu care lucrăm, cât și de preferințele și disponibilitatea ta de integrare în sistem.

În anul școlar 2019-2020, Teach for Romania susține peste 130 de participanți și alumni ai programului – cadre didactice în 108 școli – care lucrează cu peste 8000 de copii.

harta 2020-2021

Ai în continuare întrebări? Găsește-ți răspunsurile în secțiunea Întrebări Frecvente!